Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tri dni pred narodeninami zomrel známy herec, zažiaril v takmer 400 úlohách
Zdielať na

Tri dni pred narodeninami zomrel známy herec, zažiaril v takmer 400 úlohách

Zdroj: pexels.com

Svet prišiel o ďalšieho skvelého herca. V utorok zomrel v nemocnici vo Vermonte po zástave srdca herec Michael Emmet Walsh vo veku 88 rokov. Stalo sa tak iba tri dni pred jeho 89. narodeninami, ktoré mal osláviť 22. marca. Počas siedmich desaťročí od roku 1969 sa objavil vo viac ako 220 úlohách vo filmoch a seriáloch ako napríklad Blade Runner, Blood Simple či Knives Out. Prvú rolu získal vo filme Polnočný kovboj. Špecializoval sa na charakterové role darebákov.

​Zosnulý herec M. Emmet Walsh sa narodil v New Yorku v roku 1935, ale vyrastal vo Vermonte v rodine colného úradníka írskeho pôvodu. Po štúdiách obchodnej administratívy na Clarkson University sa presťahoval do New Yorku, aby pokračoval v štúdiu na Americkej akadémii dramatických umení. S hereckým účinkovaním začal v regionálnom divadle, až po desiatich rokoch v roku 1969 debutoval na Broadwayi s Al Pacinom v hre "Má tiger kravatu?". V tom istom roku získal aj prvé filmové role v Polnočnom kovbojovi a Alice's Restaurant.

Odvtedy si zahral charakterové role v 119 celovečerných filmoch a viac ako 250 televíznych produkciách. Napríklad športového scenáristu v komédii Paula Newmana Slap Shot (1977), hrubiánskeho úradníka Earla Franka s Dustinom Hoffmanom vo filme Straight Time (1978), ostreľovača loviaceho Steva Martina vo filme The Jerk (1979) či šéfa LAPD s Harrisonom Fordom. Na dôchodok chcel odísť po účinkovaní vo filme Blade Runner (1982). Jeho posledná úloha bola napokon až omnoho neskôr vo westerne Outlaw Posse z roku 2024, kde hral spolu s Whoopi Goldberg.

Pripomeňte si Walsha vo filme Blade Runner:

Walsh nepočul na jedno ucho a vedel, že jeho "reč je jednoducho príliš zlá" a nebude hrať hlavné postavy zo Shakespeara. So svojím suchým prejavom a psou tvárou mal schopnosť prijať hrozivé aj komediálne úlohy, niekedy oboje súčasne, ako napríklad Lorena Vissera, súkromného detektíva v celovečernom debute bratov Coenovcov z roku 1984 Blood Simple. Slávny filmový kritik Roger Ebert ocenil Walsha ako "básnika špinavosti" a vraj žiadny film s ním alebo Harrym Deanom Stantonom vo vedľajšej úlohe nemôže byť úplne zlý. Walsh tvrdil, že ho "baví hrať 10 rôznych ľudí, ako jedného desaťkrát. Raz smetiara, inokedy prezidenta Princetonu".

Walsh vo filme Blood Simple (Zbytočná krutosť):

Najčítanejšie