Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Fanúšikovia na neho nikdy nezabudnú! Zomrel skvelý herec, ktorý si prial mier pre celý svet!
Zdielať na

Fanúšikovia na neho nikdy nezabudnú! Zomrel skvelý herec, ktorý si prial mier pre celý svet!

Zdroj: pexels.com

Fanúšikov kultovej série Star Wars, teda Hviezdne vojny, zarmútila správa, že herec Michael Culver, ktorý stvárnil rolu kapitána Lortha Needu vo filme Impérium vracia úder z roku 1980, zomrel vo veku 85 rokov po dlhej chorobe. Bližšia informácia o konkrétnej diagnóze známa nie je. Bol známy nielen ako skvelý here, ale aj celoživotný pacifista, odporca násilia a vojen, pričom sa zúčastňoval aj demonštrácií proti rôznym vojnovým konfliktom.

​Na stránke The Star Wars Underworld na sieti X zverejnili správu: "S ľútosťou oznamujeme, že herec Michael Culver zomrel vo veku 85 rokov. Fanúšikovia Hviezdnych vojen poznali Culvera ako kapitána Lortha Needa vo filme 'Impérium vracia úder', ale tiež z rôznych rolí v mnohých scénických, televíznych a rozhlasových produkciách". Iste si všetci milovníci Hviezdnych vojen pamätajú na jeden z najikonickejších momentov filmu, keď Lortha telekineticky zaškrtí Darth Vader.

Michael Culver bol síce najviac známy z Hviezdnych vojen, ale tiež si zahral majora McBrydea v A Passage to India a Ernesta Clifforda v Breakaway, hral aj vo filmoch Kreslor, Tajná armáda a Sherlock Holmes. Účinkoval aj v divadle v známom Tricycle Theater 's Tribunal Plays: Norimberg, v Polovica pravdy a Farba spravodlivosti odvysielanej na BBC. Kariéra herca, ktorý sa narodil v Londýne v hereckej rodine, trvala viac ako 50 rokov, pokým sa jej začiatkom roku 2000 nevzdal. Bol dvakrát ženatý a zanechal po sebe troch potomkov.

Pozrite si Culvera v známej scéne zo Star Wars: 

Poctu mu vzdal aj Jeremy Brett v jeho Sherlock Holmes Podcaste: "Michael bol už nejaký čas chorý, ale ani to nezabránilo tomuto silnému, zásadovému mužovi pokračovať v živote a práci a hovoriť o veciach, za ktoré počas svojho života tak tvrdo bojoval. Michael nebol len výnimočný herec, ale bol to výnimočný človek. Ďakujeme Michaelovi za všetko, čo nám dal, a myslíme na jeho rodinu a všetkých, ktorí ho poznali... jeho práca a odkaz žije ďalej v jeho postavách."

Najčítanejšie