Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nevyliečiteľná choroba zničila českému hercovi život! V núdzi mu pomohla nadácia Jiřího Menzela!
Zdielať na

Nevyliečiteľná choroba zničila českému hercovi život! V núdzi mu pomohla nadácia Jiřího Menzela!

Archívna reportáž

Menzel zomrel pred vyše tromi rokmi

Kedysi príťažlivý herec, ktorý lámal srdcia mnohých žien, Oldřich Vízner (76), sa už dlhú dobu trápi so zdravotnými problémami. V jeho živote sa kedysi odohrala tragédia, ktorá ho poznačila psychicky a začal upadať do maniodepresívnych stavov. Posledné roky sa k tomu pridala aj Parkinsonova choroba. Navyše sa po operácii kolena v roku 2018, ale najmä dvojnásobnej operácii bedrového kĺbu, pohybuje s veľkými bolesťami a potrebuje pomoc.

​Keď sa minulý rok objavila v médiách fotografia Oldřicha Víznera, ako pomaly kráča o paličke k autu z brány domu v Mělníku, kde býva v sociálnom byte, na jeho tvári sa zračila bolesť. Trpí na Parkinsonovu chorobu, ktorá postihuje mozog a spôsobuje postupné odumieranie mozgových buniek. Prejavuje sa aj psychickými problémami, zlou motorikou a trasom. To Víznera pripravilo o možnosť pokračovať v hereckej kariére a zarábať si.

Pre nevyliečiteľnú chorobu sa celkom stiahol aj zo spoločenského života. Za pásom nosí prístroj s pumpičkou na dodávanie dopamínu, čo mu pomáha, ale choroba je nevyliečiteľná a stále sa zhoršuje. Aj preto je vďačný za finančnú pomoc Nadačnému fondu Jiřího Menzela (NFJM), ktorý založila a spravuje jeho vdova Olga Menzelová, píše Ahaonline.cz. Veľmi ju potešilo, keď jej napísal ďakovný list. "Herci neodchádzajú do dôchodku, herci hrajú, dokým môžu. Som vďačný za podporu a možnosť nadštandardnej starostlivosti v dobe, keď už zo zdravotných dôvodov nemôžem hrať," uviedol Vízner, ktorý pomoc v ťažkej situácii skutočne ocenil.

Jednu z najväčších úloh dostal Vízner v seriáli Saturnin:

Dojalo ho, odkiaľ k nemu prišla podpora: "Práve s Jirkom sme toho spolu veľa odohrali. Dnes sa zdajú až neuveriteľné takmer akrobatické výkony, pri ktorých sme spoliehali jeden na druhého a boli si oporou. A ani teraz na to nie som sám." Olga má sama skúsenosť s veľmi ťažkou situáciou v čase choroby jej zosnulého manžela. Musela použiť aj peniaze, ktoré odkladal pre dcéry na štúdium. Ako hovorí, je veľmi rada, že sa NFJM darí stále viac pomáhať umelcom v tiesni, ktorí väčšinu svojho života prinášali ľuďom radosť a inšpiráciu. "Nesmierne ma teší, že to umelcom môžeme aspoň trochu vracať späť," odkázala. Oldřich Vízner nie je jediný, kto dostal pomoc, jeho poďakovanie si Olga veľmi cení.

Najčítanejšie