Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Režisérku natvrdo stopli pri ďakovnej reči s dôležitým odkazom! Mnohí sa postavili na jej stranu!
Zdielať na

Režisérku natvrdo stopli pri ďakovnej reči s dôležitým odkazom! Mnohí sa postavili na jej stranu!

Zdroj: youtube/screenshot

Cez víkend sa nerozdávali len Oscary, ale aj Levy... Tohtoročné odovzdávanie cien Český lev sa však neobišlo bez škandálu. Spôsobilo ho rozhodnutie režiséra striktne dodržať limit ďakovných prejavov ocenených filmových tvorcov a hercov. Doplatila na to režisérka Darja Kaščejevová (37), ktorá je pôvodom z Tadžikistanu, ktorá sa do Česka prisťahovala spolu s manželom. Keď dostala počas jej príhovoru s dôležitým sociálnym odkazom ráznu stopku, bol to šok nielen pre ňu.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa linda bartošová (@lindabartosova)

Medzi nominované animované filmy na cenu Český lev patrila aj Electra od režisérky Darji Kaščejevovej, ktorá sa narodila v Dušanbe, ale od štyroch rokov žila v Moskve, kde vyštudovala hudobnú akadémiu. Odtiaľ v roku 2014 emigrovala s manželom do Prahy a obaja pokračovali v štúdiách na FAMU. Ona animovaný film a on strih. V roku 2019 získala Študentského Oscara za film Dcéra, ktorý bol jej bakalárskou prácou. Počas magisterského štúdia nakrútila krátky film Electra, s ktorým vlani zvíťazila na filmovom festivale v Toronte.

Darja sa v ďakovnom prejave na Českom levovi, kde za Electru získala cenu za najlepší študentský film, otvorila s jej ťažkou voľbou ako absolventky FAMU, po úspechoch v tvorbe, či sa stať matkou. "Som žena, mám 37 rokov, moje vaječníky starnú, a teraz sa musím rozhodnúť, čo s tým. Prečo musím voliť medzi materstvom a tvorbou? Len preto, že som sa narodila s maternicou?" položila otázku a pokračovala v jej posolstve, pokým sa nezačalo dymiť, čo bol prvý varovný signál, že má skončiť. Darja sa nezastavila, nasledovalo vypnutie mikrofónu.

V sále zašumelo, no len pri tom to neostalo, ozvali sa aj politici. "Chcem počuť aj zostávajúcu časť tejto reči," žiadala na Facebooku česká poslankyňa Marie Jílková. Na sieti X ocenil Darju predseda Senátu Miloš Vystrčil za odvahu a súhlasil, že na škodu všetkých to majú ženy, a ešte viac matky, v kariére ťažšie ako muži. Darju tiež podporila novinárka Linda Bartošová a herečka Beáta Kaňoková. Na sociálnych sieťach sa rozpútali polemiky pre aj proti. Jedna časť poukazovala na necitlivosť a tvrdosť zásahu aj s tým, že herečku Simonu Pekovú  v jej dlhom prejave nezastavili.

No našli sa aj takí, ktorí mali pre rozhodnutie réžie pochopenie. Moderátorka Eva Decastelo zdôraznila, že na úvod moderátor Eben upozornil, že s dlhými prejavmi je veľký problém. "Tento rok to vymysleli tak, že pri prekročení času sa zo signálneho zeleného leva stal červený, a keď ani to nezabralo, tak bol pri pultíku pripravený »dymostroj«, ktorý neprehliadnuteľne upozornil rečníka na pódiu, že čas vypršal, čo je mojím pohľadom bolo veľmi vtipné," odkázala. Nepochybne bolo ale na mieste individuálne zvážiť, či ide len o rozšafné ďakovné tliachanie, alebo dôležitý odkaz. A práve ten sa rozhodli stopnúť. Na druhej strane, medzi komentármi verejnosti je zjavné, že na túto tému ešte spoločnosť nedozrela. 

Najčítanejšie