Jasno
19°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Vo veku 72 rokov zomrel básnik a hudobník Pavel Zajíček
Zdielať na

Vo veku 72 rokov zomrel básnik a hudobník Pavel Zajíček

Zdroj: pexels.com

PRAHA / Zomrel básnik, textár, hudobník a výtvarník Pavel Zajíček. V 70. rokoch minulého storočia patril k najvýznamnejším postavám československej nezávislej kultúry.

Spolu s hudobníkom Mejlou Hlavsou založil legendárnu hudobnú skupinu DG 307, v ktorej pôsobil ako autor textov a frontman. Zajíček, ktorý bol autorom približne dvoch desiatok básnických zbierok a stoviek piesňových textov, zomrel v utorok 5. marca vo veku 72 rokov v Prahe. ČTK to oznámila jeho dcéra Michaela Zajíčková.

Pražský rodák Pavel Zajíček patril medzi najvýznamnejších predstaviteľov českého undergroundu. V roku 1976 ho komunistický režim spolu s členmi kapely The Plastic People of the Universe zatkli a na rok uväznili.

Po prepustení podpísal Zajíček Chartu 77 a následne sa stal jedným z terčov akcie Asanácia, ktorej cieľom bolo donútiť nepohodlných ľudí k emigrácii. Zajíček odišiel v roku 1980 najprv do Švédska, neskôr do USA. Od roku 1995 žil opäť v Prahe.

V 90. rokoch vydal Zajíček s DG 307 albumy Umelo ochutené, Kniha písaná Chaosom alebo Šepoty a výkriky. Jeho texty boli publikované v samizdate alebo v exilových časopisoch, v zborníkoch, po nežnej revolúcii vyšli aj knižne, rovnako ako zbierka poézie Kniha miest. Hral malé úlohy hral vo filmoch Knoflíkári režiséra Petra Zelenku či...a bude horšie Petra Nikolaeva. V októbri 2023 mu bolo udelené čestné občianstvo hlavného mesta Prahy.

Súvisiace články

Najčítanejšie