Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Herec s nezabudnuteľným hlasom šiel za fanúšikmi, jeho život predčasne ukončil infarkt!
Zdielať na

Herec s nezabudnuteľným hlasom šiel za fanúšikmi, jeho život predčasne ukončil infarkt!

Zdroj: Reprofoto/Yahoo.com

Nebol hviezdou hlavných postáv a dokonca ani známou tvárou, no predsa ostane najmä pre fanúšikov Hviezdnych vojen nezabudnuteľný. Hlasový herec Mark Dodson zomrel vo veku 64 rokov po "masívnom infarkte" počas spánku.

​Mark, ktorý nahovoril postavy vo filme Star Wars: Návrat Jediho, zomrel, keď sa v Evansville v štáte Indiana zúčastnil na Horror Cone, potvrdila jeho zdrvená dcéra Ciara. Herec, žiaľ, zomrel v spánku skôr, ako stihol prísť na kongres. Ciara uviedla, že jej otec rád vystupoval na fanúšikovských stretnutiach a dodala, že Markov odkaz bude naďalej žiť prostredníctvom nej aj jeho vnúčat. Mark priletel do Indiany na fanúšikovské podujatie, ktoré sa konalo tento víkend. Herec sa ubytoval v hotelovej izbe, kde podľa TMZ počas spánku utrpel "masívny infarkt".

Markov prvý veľký zlom v Hollywoode prišiel v roku 1983, keď ho obsadili do úlohy hlasu Salacious Crumba v Návrate Jediho, postavy, ktorá bola známa svojím vysokým hlasom. O rok neskôr ho obsadili do úlohy hlasu Mogwaia vo filme Gremlins. Do sveta Gremlinsov sa vrátil v roku 1990, aby si zahral vo filme Gremlins 2: The New Batch. Spolupracoval aj na horore Deň mŕtvych z roku 1985 a v roku 2015 sa objavil vo filme Star Wars: Sila sa prebúdza. Okrem práce vo filme Mark nahovoril aj postavy vo videohrách, rozhlasových a televíznych reklamách.

Večne sa rehotajúci Salacious Crumba má hlas Marka Dodsona:

Jeho zástupca povedal, že Mark dodal "svoj jedinečný hlas a zvuk každej postave a scenáru, ktorého sa dotkol". Nadácia Petra Mayhewa, ktorá bola založená na pamiatku kultového herca, ktorý hral Chewbaccu vo filmovej sérii Star Wars, zdieľala na sociálnych sieťach láskyplný odkaz pre Marka. "S najťažším srdcom sme sa dozvedeli o odchode Marka Dodsona. Mark bol úprimný a zábavný a postavy, ktoré priviedol k životu, budú vždy rovnako ikonické ako on sám. Ďakujeme ti za všetko, Mark, chýbaš nám," napísali na počesť síce očiam neviditeľného, no predsa výrazného herca.

Dodson dal hlas gremlinovi Mogwaiovi:

Najčítanejšie