Jasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
To snáď nie! S rakovinou bojujúca Anička Slováčková vyhľadala paliatívnu starostlivosť!
Zdielať na

To snáď nie! S rakovinou bojujúca Anička Slováčková vyhľadala paliatívnu starostlivosť!

Zdroj: instagram/AJS

Len pred pár dňami Felix Slováček (80) a Dagmar Patrasová (67) len ťažko potláčali slzy, keď prišla reč na stav ich dcéry Aničky (28). Tá bojuje už druhýkrát s rakovinou, ktorá tentokrát sadla na pľúca. Z ich slov išiel pocit, akoby čakali už len na zázrak, no tomu by azda nikto nechcel, pri tak mladom človeku, veriť. Žiaľ, najnovšie správy od Aničky tiež nie sú práve optimistické.

​O návrate rakoviny po dvoch rokoch od porazenia prvej sa Anička dozvedela v lete, no svetu to oznámila až po krste jej albumu začiatkom októbra. Bol to poriadny šok, mladá, talentovaná a nesmierne sympatická žena sa ale nezlomila a pustila sa odhodlane okamžite do boja. No dobrých správ odvtedy nepribúda.

O výsledkoch kontrol Anička fanúšikov neinformuje, aj teraz sa v rozhovore pre Novinky.cz vyjadrila len veľmi diplomaticky. "Nejaké prognózy som si vypočula, ale nie je to nič, čo by som teraz chcela zdeiľať so svetom. Verím, že všetko dopadne dobre a nie je dôvod sa plašiť," povedala s náznakom optimizmu, no tiež naznačila, že ten optimizmus nemusí byť vždy skutočný. "Moje okolie si ten optimistický prístup zaslúži. Viem, ako to na nich pôsobí, keď vidia, že som v háji. Nechceim ich zbytočne zaťažovať," hovorí empatická Anička.

Anička s rodičmi v jednom z najnovších klipov:

No ďalšou vetou už skutočne vyrazila dych. "Teraz navštevujem lekárku, ktorá sa špecializuje na paliatívnu starostlivosť. Všetci sa vždy zľaknú, keď to spomeniem, ale je to človek, ktorý mi vie odpovedať na všetky otázky týkajúce sa liečby," povedala otvorene, no kto vie, čo znamená paliatívna starostlivosť, musí byť právom znepokojený. Je to starostlivosť o ľudí vo veľmi vážnom, obvykle poslednom štádiu choroby, keď už liečba nezaberá a snahou je už len skvalitniť ostávajúci čas.

Po Aničkinými príspevkami je vždy obrovská vlna empatie a podpory:

Anička ale stále podstupuje liečbu chemoterapiou a o pestrú alternatívnu podporu sa starajú aj jej rodičia. Chváli si konopu, ktorú v Česku na medicínske účely legalizovali. "Nie som žiadny hulič, ale vidím, že to účinkuje. Pomáhá mi spať, spánok je pre mňa všeliek. Mamička môjho priateľa mi zase dodala kozie kolostrum, koza je vraj živočich, ktorý nemôže dostať rakovinu. Dosť je aktívny otec, zháňa mi rôzne čínske prírodné medikamenty," vymenovala, do čoho všetkého vkladajú jej blízki nádej. A niet pochýb, že všetci jej fanúšikovia veria, že sa ten zázrak skutočne stane.

Najčítanejšie