Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Česko žiali! Prišlo o skvelého herca s nezabudnuteľným hlasom
Zdielať na

Česko žiali! Prišlo o skvelého herca s nezabudnuteľným hlasom

Zdroj: SITA

Česko prišlo o ďalšiu hereckú hviezdu. Vo veku 87 rokov zomrel v piatok český divadelný a filmový herec Karel Hábl. O jeho úmrtí informovalo na sociálnej sieti Facebook Divadlo Radka Brzobohatého, kde hral v predstavení Prelet nad kukučím hniezdom.

​Na sociálnej sieti zverejnilo divadlo nesúce meno inej zosnulej hereckej legendy smutnú správu. "O niektorých ľuďoch si človek myslí, že sú nesmrteľní, vždy tu boli a vždy budú… a Ty si bol jeden z nich… obdivovala som Tvoju výdrž i energiu, že s nami aj súkromne zvládaš jazdiť po svete," napísala riaditeľka divadla a herečka Romana Goščíková. "Karel, ďakujeme za všetko! Za tvoju poctivú prácu, skvelý zmysel pre humor a nekonečné množstvo energie, ktorá vyprchala tak rýchlo a nečakane," pridali slová obdivu.

Hábl okrem iných účinkoval v snímkach Amadeus, Fešák Hubert, Lásky medzi kvapkami dažďa, Pan Tau či naposledy vo filme Anatómia zrady. Rozhodne nesmrteľný ale ostane aj vďaka dabingu - jeho hlas patrí navždy pevne k Vinnetouovi. Rodák z Pelhřimova po ukončení pražskej Divadelnej fakulty Akadémie múzických umení (DAMU) v roku 1963 nastúpil do Mestského divadla v Pardubiciach. V rokoch 1965 až 1968 bol členom pražského divadielka Maringotka a od roku 1968 bol dlhoročným členom Hudobného divadla v Karlíne.

Vypočujte si zaujímavý rozhovor s hercom:

Popri Divadle Radka Brzobohatého aktuálne účinkoval aj v ústeckom divadle v muzikáli Noc na Karlštejne, kde hral rolu Arnošta z Pardubíc, píše iDnes.cz. Od začiatku 60. rokov bol Hábl obsadzovaný aj do filmov, kde stvárnil množstvo väčšinou menších rolí, rovnako účinkoval aj mnohých seriáloch, medzi inými aj v slávnych Návštevníkoch. Ostala po ňom dcéra Bára, tri vnúčatá a jedno pravnúča.

Najčítanejšie