Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Smutná správa pred koncom roka! Zomrel hviezdny herec zo slávnej komédie
Zdielať na

Smutná správa pred koncom roka! Zomrel hviezdny herec zo slávnej komédie

Zdroj: pexels.com

Všetci dúfali, že posledné dni roku už v čiernej kronike šoubiznisu nepribudnú ďalšie mená. Žiaľ, svet obehla ďalšia smutná správa. Vo veku 75 rokov zomrel na Oscara dvakrát nominovaný herec Tom Wilkinson, ako oznámila jeho rodina.

​Britský herec, známy vďaka úlohe bývalého majstra oceliarne Geralda Coopera vo filme Do naha!, zomrel náhle a nečakane v sobotu, píše The Mirror. Jeho smrť potvrdil vo vyhlásení aj jeho agent v mene rodiny zosnulého: "Rodina Toma Wilkinsona s veľkým zármutkom oznamuje, že 30. decembra náhle zomrel doma. Jeho manželka a rodina boli pri ňom. Rodina v tejto chvíli žiada o súkromie." 

Wilkinson bol nominovaný na Oscara za herca v hlavnej úlohe za film V spálni v roku 2001 a za herca vo vedľajšej úlohe za film Michael Clayton v roku 2007. Naposledy sa opäť stretol so svojimi hereckými kolegami z filmu Do naha!, Robertom Carlyleom a Markom Addym, v rovnomennom seriáli, ktorý mal premiéru len tento rok. Pôvodná komédia z roku 1997 o skutočne neobvyklej a nepravdepodobnej skupine mužov, ktorí sa začnú venovať striptízu, získala Oscara za najlepší pôvodný muzikál alebo komédiu a bola nominovaná na ďalšie tri ceny vrátane ceny za najlepší film a réžiu. Wilkinson si za svoju úlohu vo filme v roku 1998 prevzal cenu Bafta za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

Pripomeňte si Toma v slávnej scéne z komédie Do naha!:

Wilkinson získal v roku 2009 aj Zlatý glóbus a v roku 2008 Emmy za úlohu amerického politického predstaviteľa Benjamina Franklina v seriáli John Adams po boku Paula Giamattiho. Známy bol aj vďaka úlohám v adaptácii románu Charlesa Dickensa Martin Chuzzlewit, v adaptácii románu Jane Austenovej Rozum a cit z roku 1995, v komediálnej dráme Wesa Andersona Grandhotel Budapešť z roku 2014 a v komédii Úžasný hotel Marigold z roku 2011 a v mnohých ďalších, vrátane veľkých hollywoodskych trhákov. O svojej úlohe v seriáli Martin Chuzzlewit herec povedal: "Pozrel som si to a pomyslel som si, že lepšie to už nejde. Vyšlo to presne tak, ako som chcel, aby to vyšlo. Získal niekoľko cien a ja som si pomyslel, že viem hrať, o tom niet pochýb." Tom sa narodil v Leedse, v detstve sa presťahoval do Kanady a potom späť do britského Cornwallu, herectvu sa začal venovať, keď mal 18 rokov.

Tom Wilkinson v batmanovke:

Najčítanejšie