Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Šoralovej manžel Soukup o spolupráci s Jakubiskom na Perinbabe 2: Bolo to príšerné!
Zdielať na

Šoralovej manžel Soukup o spolupráci s Jakubiskom na Perinbabe 2: Bolo to príšerné!

Archívna reportáž

Dlhoočakávaný film s názvom Perinbaba a dva svety od režiséra Juraja Jakubiska († 84), mal pred pár dňami premiéru. V Slovanskom dome v Prahe sa jej v stredu zúčastnila jeho producentka Deana Horváthová (65), vdova po Jakubiskovi, a tiež hudobný skladateľ Ondřej Soukup (72), ako autor hudby k rozprávke.

​Už pár mesiacov pred premiérou sa avizovala dlhoočakávaná premiéra posledného Jakubiskovho filmu Perinbaba a dva svety. Mnohí boli skeptickí, aký bude výsledok tohto mnohokrát prestrihávaného a prezvučovaného filmu. Jakubisko ho totiž nestihol dokončiť a len podľa jeho poznámok to za neho urobili druhí. Jedným z nich bol aj Ondřej Soukup, ktorý na premiére spomínal na spoluprácu s legendárnym slovenským režisérom.

Manžel speváčky Lucie Šoralovej sa spoločne s Janom Jiráskom podieľal na hudbe k filmu a na premiéru prišiel aj s dvomi dcérami. Spoluprácu s Jakubiskom opísal dosť ostro, ale ako režiséra ho oceňuje. "Juraj Jakubisko bol úplne originálny režisér. Je to iné filmové videnie, iný dej... Ja si myslím, že to divákov zaujme. Sú tam veci, ktoré neuvidia v štandardných rozprávkach, tam je ten spôsob tvorby úplne iný. Juraj bol svoj, osobitý a bolo fantastické s ním pracovať," začal Soukup pre Extra.cz spočiatku s veľkým nadšením, no zrazu zhodnotil prácu na filme aj ostrejšie.

Na Deane Horváthovej ostala po skone jej manžela obrovská zodpovednosť:

"Bolo to príšerné. Ono to z jeho strany nebol ani tak perfekcionizmus, ako večné hľadanie. On chcel stále vylepšovať, tvoriť ďalej a ďalej. Skôr ako prišla premiéra, musel tú prácu zastaviť. Prišiel covid, takže sa pracovalo o dva roky dlhšie. Juraj bol taký, že nikdy nebol spokojný s výsledkom a snažil sa stále niečo zmeniť a vylepšiť," priznal Soukup svoje postrehy znejúce neveľmi nadšene, no nepochybne stále s rešpektom voči režisérskemu géniovi. Po jeho skone mala za Ondřejom prísť Deana s hrubým zošitom s jeho poznámkami, čo dať inde, prestrihnúť, urobiť inak. Trvalo to vraj dlho, ale urobili to tak. Usúdil, že Jakubisko by bol s výsledkom spokojný, napokon ale so smiechom pripustil, že by "nebol, aj tak by to prerobil". Taká prosto bola povaha majstra, ktorý chcel mať všetko dokonalé a ktorého nároky a fantázia nemali hraníc.

Najčítanejšie