Jasno
35°
Bratislava
Božena
27.7.2024
TOTO musí Pizingerovú bolieť! Syn zosnulého Svobodu vydal knihu, pekné slovo pre macochu nemá!
Zdielať na

TOTO musí Pizingerovú bolieť! Syn zosnulého Svobodu vydal knihu, pekné slovo pre macochu nemá!

Nie je žiadnou novinkou, že starší syn zosnulého skladateľa Karla Svobodu (†68), filmár Petr Svoboda (43), nemá pekného slova pre "macochu" Vendulu Pizingerovú (51). Prejavilo sa to už na otcovom pohrebe a ani po rokoch sa to zjavne nezmenilo. Dáva to najavo aj v novej výpravnej obrazovej monografii Žít – Karel Svoboda, k otcovým nedožitým 85. narodeninám.

​Na svoju bývalú macochu Vendulu Pizingerovú nemá najstarší syn Karla Svobodu práve najlepší názor. V jeho práve vydanej monografii Žít – Karel Svoboda, otvorene tvrdí, že sa s ňou chcel otec rozviesť. Píše o tom podrobnejšie v kapitole venovanej otcovmu druhému manželstvu. Boli spolu od roku 1995 až do jeho tragického skonu v januári roku 2007. Ich vzťah vážne poznačila smrť ich dcérky Klárky (†5), ktorá podľahla leukémii.

Petr to v knihe opisuje slovami, ktoré naznačujú, že Vendula nebola práve spoľahlivá manželka a opora skladateľa: "Smrť malej Klárky celkom zmenila dynamiku medzi Karlom a Vendulou. Karel sa uzaviera sám do seba a trávi viac času v Jevanoch. To, čo on rieši samotou a občasnými milenkami, Vendula rieši alkoholom a trávi čas mimo domu." Prezradil aj to, že otec bol veľmi žiarlivý, a keď nebola pri ňom, nebol schopný vôbec skladať. "Pripadá si ako hlupák, celý život drel a teraz sedí doma sám, zatiaľ čo jeho Vendula, ktorá má víriť okolo neho, víri niekde v tramtárii," píše a dodáva, že sa Svoboda začal cítiť iba ako debetná karta.

Vendula sa vďaka Karlovi dostala medzi najlepšiu pražskú smotánku:

​Rozhodol sa preto podať žiadosť o rozvod, ale napokon od toho ustúpil. "Karel sa nakoniec rozhodne veriť tomu, že má doma dobré dievča a on je vlastne ten, kto to má v hlave popletené," opisuje Petr otcove pocity. Neskôr sa páru narodil syn Jakub (18). Petr pripomenul, že keby sa otec s Vendulou rozviedol, odišla by naprázdno, čo sa týka peňazí či majetku. Šťastie už spolu nikdy nenašli, otcovým kolegom sa krátko pred jeho samovraždou nepozdávalo, ako chudne a celkovo sa zdal byť utrápený. Keď sa ho pýtali, či je v poriadku, odvetil: "Raz sa to dozviete." Žiaľ, nedozvedeli sa, všetko sú len dohady, hoci je z jeho smutného činu jasné, že šťastný skutočne nebol... Niet pochýb, že pre Vendulu je kniha a zmienky o nej poriadne trpkým pripomenutím najťažšieho obdobia jej života.

Najčítanejšie