Jasno
35°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Po trpkej správe o Bartoškovej rakovine prišiel verdikt lekárov: TAKÁTO je nádej na vyliečenie!
Zdielať na

Po trpkej správe o Bartoškovej rakovine prišiel verdikt lekárov: TAKÁTO je nádej na vyliečenie!

Archívna reportáž

Fanúšikov herca Jiřího Bartošku (76) zaskočila správa o návrate rakoviny, s ktorou bojoval už pred deviatimi rokmi. Už začiatkom leta sa necítil dobre v súvislosti s virózou v spojení s bakteriálnou infekciou. Ako prezident Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary sa preto po prvýkrát nezúčastnil jeho otvorenia, zakrátko sa dal ale dokopy a predsa len medzi hviezdy prišiel. Snáď aj teraz nájde dosť síl na súboj s hnusnou chorobou.

​Na rakovine lymfatických uzlín, s ktorou bojoval Jiří Bartoška pred deviatimi rokmi, mohla mať nemalú zásluhu jeho fajčiarska vášeň. Ale ani potom, čo sa z rakoviny vyliečil, si v tomto smere nevstúpil do svedomia, čo mu mnohí vyčítajú. On ale ako bohém patrí ešte do starej školy, kde vraj cigareta či cigara do úst gentlemana patrí. No dá sa povedať, že predsa len mal trochu šťastia v nešťastí, keď rovnako ako prvýkrát, aj teraz lekári zachytili rakovinu včas, a tým sú šance na jej vyliečenie väčšie.

Tentokrát mu podľa informácií Blesku objavili takzvaný zapúzdrený nádor, ktorý by sa mal dať ľahšie odstrániť, čo je zaiste dobrá správa. Jeho fanúšikovia mu vyjadrujú vo veľkom podporu, aj keď ho podaktorí karhajú za jeho fajčenie. Radi by ho videli v pokračovaní Anděla Páně. "Boh predsa neumiera!" odkázal mu niekto s pripomienkou jeho postavy. No najviac by boli sklamaní, keby sa neobjavil v plánovanom pokračovaní filmu Teorie Tygra 2, na ktorom sa už malo začať pracovať. Zatiaľ ale Bartoška účasť neprisľúbil.

Pred desiatimi rokmi Bartoška žartoval o zákaze fajčenia, ktoré nemienil rešpektovať:

Keď sa nakrúcala prvá časť, práve vyšiel víťazne z boja s rakovinou lymfatických uzlín. Tento film o vzdorovitom veterinárovi u divákov mimoriadne zarezonoval, akoby bol na Bartošku šitý. Iba nedávno si zahral onkopacienta v seriáli Smysl pro tumor, ktorý práve čaká premiéra. Hovorkyňa MFFKV Uljana Donátová na otázku Blesku uviedla, že Bartoška nepodstúpil žiadnu novú operáciu a lieči sa vo Fakultnej nemocnici Motol. "Ďalšie podrobnosti uvádzať nebudeme," upozornila. V nemocnici ho pravidelne navštevuje jeho jediný syn a najbližší a hoci správy spočiatku neboli optimistické, zrejme je napokon nádej na vyliečenie celkom vysoká.

Najčítanejšie