Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Skonala seriálová hviezda, večne usmiata herečka žiarila najmä v komediálnych rolách
Zdielať na

Skonala seriálová hviezda, večne usmiata herečka žiarila najmä v komediálnych rolách

Zdroj: Pixabay.com

Ďalšia smutná správa zo sveta šoubiznisu. Tento týždeň odišla na večnosť jedna z hviezd Sexu v meste, Frances Sternhagen, ktorá sa tento rok dožila pekných 93 rokov. Zosnulá herečka, ktorá získala dve ceny Tony, bola známa aj vďaka úlohám v seriáli Cheers, či vo filmoch On Golden Pond, The Heiress a ďalších. Podľa informácií od jej rodiny skonala v pondelok pokojne prirodzeným spôsobom.

​Svoju hereckú kariéru začala Frances Sternhagen množstvom rôznych úloh na Broadway. Vo filme debutovala už v roku 1955, výraznejšie na seba upozornila až v roku 1967 vo filme Up the Down Staircase. Odvtedy dostávala z Hollywoodu pravidelne ponuky. Za svoje stvárnenie hereckých postáv získala množstvo rôznych nominácií, dve z nich premenila aj na víťazstvo, keď získala cenu Tony. Prvú v roku 1974 za rolu vo filme Dobrý doktor, druhú v roku 1995 za stvárnenie tety Lavinie vo filme Dedička.

Do povedomia divákov sa však dostala najmä úlohami matiek v seriáloch Sex v meste a Cheers. Za jej stvárnenie priveľmi ochranárskej matky Kylea MacLachlana, Bunny MacDougal, v Sexe v meste, ako aj Esther Clavin v Cheers získala nominácie na cenu Emmy. "Musím povedať, že je zábavné hrať tieto snobské staršie dámy. Vždy je zábavnejšie byť nepríjemná. Poznám také ženy a myslím, že ich dokážem napodobniť," uviedla v roku 2002 pre LA Times. Svoje postavy vedela skvelo nastaviť do komediálnej polohy.

Pripomeňte si Frances v seriáli Sex v meste:

V roku 2001 sa Sternhagen priznala, že sa o sebe a o tom, ako ľudia fungujú, dozvedela vďaka svojim postavám.
"Rob to, čo miluješ, nech je to čokoľvek. Ak si dokážeš zarobiť na živobytie tým, čo miluješ, máš obrovské šťastie," dávala dobrú radu všetkým. Za svoj život stihla popri hraní porodiť až šesť detí - Paula, Amandu, Tonyho, Sarah, Petra a Johna, ktoré mala s manželom Thomasom A. Carlinom. Boli manželmi od roku 1956 do jeho skonu v roku 1991. Vo vyhlásení herečkinej rodiny, ktoré zverejnil The Hollywood Reporter, je aj pekná pocta tejto sympatickej dáme: "Naďalej sa inšpirujeme jej láskou a životom."

Frances v seriáli Cheers:

Najčítanejšie