Jasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Ďalšia smutná správa z Česka! Zomrela skvelá herečka, stvárnila mnoho nezabudnuteľných postáv
Zdielať na

Ďalšia smutná správa z Česka! Zomrela skvelá herečka, stvárnila mnoho nezabudnuteľných postáv

Zdroj: pexels.com

Séria smutných správ zo sveta šoubiznisu, žiaľ, nekončí. Vo veku 86 rokov dnes v Prahe zomrela filmová a divadelná herečka Zdena Hadrbolcová. Preslávila sa vo filme a televízii najmä ako predstaviteľka starostlivých matiek. Hrala napríklad vo filmoch, Páni kluci, Už zase skáču cez kaluže, Návrat idiota či v slávnom Menzelovom filme Slavnosti sněženek, ale aj v televíznych seriáloch ako Létající Čestmír alebo Ulice.

​Smutnú správu pre Blesk.cz potvrdila, Hadrbolcovej kamarátka, herečka a výtvarníčka Iva Hüttnerová. Hadrbolcová utrpela vlani v decembri mozgovú príhodu a musela byť prevezená do nemocnice. V poslednom čase bola v liečebni pre dlhodobo chorých. "Veľmi sme tajili, kde je, aby mala pokoj," povedala ČTK Hüttnerová, ktorá bola s Hadrbolcovou v kontakte. Dodala, že herečka zomrela v pondelok ráno.

Zdena Hadrbolcová vyštudovala Vysokú školu múzických umení. Najprv študovala réžiu a potom prešla na herectvo. Po ukončení štúdia nastúpila do vtedajšieho Divadla S. K. Neumanna, dnes Divadlo na Palmovke. Na javisku stvárnila viacero postáv vrátane Soni v Čechovovom Strýčkovi Váňovi či Ruženky v Šrámkovej lyrickej dráme Mesiac nad riekou.

Pripomeňte si zosnulé herečku v jednej z jej mnohých úloh:

Začiatkom 90. rokov Hadrbolcová zamierila do Činoherného klubu, odkiaľ čoskoro prešla do Mestských divadiel pražských. Od roku 1997 je členkou hereckého súboru Divadla Na zábradlí. Diváci ju tam mohli vidieť napríklad v Pitínského Matke alebo ako statkárku Petřínovú v dráme Platonov je lotor! No pre väčšinu Čechov i Slovákov ostane nezabudnuteľná pre mnoho rolí vo filmoch a televízii. Často hrávala starostlivé matky či babičky, no sama deti nikdy nemala a ako priznala, bola to jej voľba.

Hadrbolcová v jednej z jej prvých úloh:

Najčítanejšie