Skoro jasno
12°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Smutný koniec pre Krampola! Presne TAKTO to nechcel!
Zdielať na

Smutný koniec pre Krampola! Presne TAKTO to nechcel!

Archívna reportáž

Obdobie od októbra až do marca hercovi Jiřímu Krampolovi (85) po zdravotnej stránke skutočne nevyhovuje. Na sychravé a chladné počasie sú už od detstva veľmi citlivé jeho pľúca a priedušky a vekom sa to len zhoršuje. Posledné dva roky bol počas jesene a zimy viackrát hospitalizovaný, vlani pred Vianocami mu išlo doslova o život. V nemocnici strávil Vianoce aj Silvester. Lekári ho varovali pred chodením do spoločnosti, odporúčali mu zostať doma. Herec ale nevie byť sám a doma preto obsedieť dlho nedokáže. Teraz sľubuje, že ich pokyny dodrží.

​V spoločnosti sa cíti herec Jiří Krampol ako ryba vo vode. O to smutnejšia je v súčasnosti realita, keď sa na radu, či skôr už príkaz lekárov zdržiava doma. Ako je známe, od októbra začína chrípkové obdobie, k čomu iste prispieva sychravejšie a chladné počasie. Krampol sa dožil tento rok 85 rokov, čo je naozaj úctyhodný vek, ale zázraky už od svojho organizmu čakať nemôže. Po skúsenostiach z minulých dvoch rokov sa už bojí hazardovať so zdravím a dobrovoľne zostáva v izolácii. Je to pre neho ale to najhoršie, čo si mohol predstaviť, no život dostal prednosť pred zábavou.

"Teraz som doma, snažím sa pokiaľ je možné vyhýbať veľkým akciám," zveril sa pre TN.cz. "Pán profesor mi povedal, nech nechodím veľmi medzi ľudí. Tak nechodím do spoločnosti," prezradil aj príčinu. Očividne ale z toho radosť nemá. "Čo doma? Som na dôchodku, pre mňa je najväčším odpočinkom, keď mám pekné predstavenie," posťažoval sa ešte stále obľúbený herec najmä z komediálnych rolí a scénok z jeho vystúpení. Po tom, čo sa po covidových obmedzeniach opäť rozbehol spoločenský život a predstavenia, bol medzi prvými, ktorí začali účinkovať. Doplatil však na to zhoršením zdravia, čo hraničilo až s ohrozením života.

Pripomeňte si Krampola s jeho nemenej slávnymi kolegami v legendárnych scénkach:

Na to, ako sa vlani pred Vianocami ocitol v nemocnici na JIS-ke, spomína s hrôzou a pokorou dodnes. "Bolo to tak vážne, že som bol naozaj pokakaný strachom a lúčil som sa so životom. Bol som kandidát na mŕtvolu. Beriem to ako vážne napomenutie a druhú šancu od toho tam hore. Už sa nikam nepoženiem. Hlavné je, že aj vo svojom veku môžem dýchať a žiť," vyjadril sa s pokorou. Jeho problémy s dýchaním sa ale stále zhoršujú. Len za prvý polrok bol kvôli tomu v nemocnici na kyslíku a infúzii aspoň štyrikrát. Svoje 85. narodeniny ale oslávil v júli tak, ako sa má. Ak sa chce dožiť aj deväťdesiatky, musí si dávať na seba pozor a šetriť sa.

Najčítanejšie