Zatiahnuté
12°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Bolek Polívka šokuje rečami o smrti! O konci má jasnú predstavu!
Zdielať na

Bolek Polívka šokuje rečami o smrti! O konci má jasnú predstavu!

Archívna reportáž

Charizmatického herca Bolka Polívku (74) už možno zaradiť medzi herecké legendy. Aj vo svojom veku a popri občasných, ale aj trvalejších zdravotných problémoch ešte stále s chuťou hrá. Ako sám priznáva, telo mu vraj ale "chátra" a na javisku sa mu už nepohybuje tak ľahko ako bol kedysi zvyknutý. Rozhodne však ešte nepomýšľa na odchod zo scény, ba má aj také predstavy, že by na doskách, ktoré znamenajú svet, chcel raz ukončiť svoju životnú púť.

Roky utekajú, a tak je to už desať rokov, čo začalo Studio DVA pôsobiť v Prahe priamo na Václavskom námestí ako stála divadelná a hudobná scéna. Medzi hosťami na oslave tohto jubilea bol neprehliadnuteľný skvelý herec Bolek Polívka. Jeho stálou divadelnou scénou je Divadlo Bolka Polívku v Brne, ktoré sám založil v roku 1993, čo je už tridsať rokov, ale hrá často aj v Prahe, a to najmä v Studiu Dva, s ktorým jeho brnenské divadlo spolupracuje. "Ja tu hrám rád, je to príjemné, ja tu aj hosťujem. Nielenže hráme naše predstavenie, ale v hre Věra hrám otecka Ivany Chýlkovaj. A to je veľké potešenie," ozrejmil Bolek svoje spojenie s touto scénou pre Blesk.cz.

Vekom už patrí Polívka medzi seniorov, čo sa, pochopiteľne, prejavuje aj na jeho pohybe a bez paličky si už radšej chodiť veľmi netrúfa. Pri prirovnaní, či je pre neho javisko živou vodou, vtipne poznamenal, že je to "živá voda bez peny" zjavne narážajúc na porovnanie s pivom. "Ja už som, povedzme, tuhší človek, staroba strieda chátranie. Keď som písal hru Šašek a syn pre mňa a pre Vladimíra, tak už tam mám dve palice. Už vtedy som sa pripravoval, že raz príde staroba," priznal, ako pragmaticky k veku pristupoval a nerobí z toho tragédiu. Do dôchodku sa rozhodne nechystá. "Každý herec chce byť čo najdlhšie na javisku a snom každého herca vlastne je na javisku umrieť, čo sa podarilo povedzme Milanovi Lasicovi. Trebárs sa mi to tiež podarí..," zveril sa s trochu čiernymi, no do istej miery aj romantickými predstavami o konci.

​Vzápätí však dodal, že predsa by to nemuselo prísť tak skoro. "No, hovorím, že to je sen mnohých hercov, Woody Allen však hovorí krásnu vetu: 'Ja nechcem žiť v srdciach svojich obdivovateľov, ja chcem žiť na Manhattane, v mojom byte s výhľadom na Central park. Tak to by sa mi tiež páčilo, teda žiť v našom domčeku pri lese s výhľadom na záhradu'," priblížil Bolek svoju ideálnu predstavu o večnom živote. A ostáva veriť, že ešte pekných pár rokov to tak bude, napokon, sám Polívka priznal, že počas covidu sa z neho "drali" tvorivé nápady a len tak odpočívať nedokáže. A iste by mu chýbali najmä diváci a priamy kontakt s nimi a rozhodne by chýbal najmä on im.

Najčítanejšie