Oblačno
18°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
O čom sa klebetilo od skonu Gotta je realitou! Ivana Gottová má veľkú novinu, Dominika zúri!
Zdielať na

O čom sa klebetilo od skonu Gotta je realitou! Ivana Gottová má veľkú novinu, Dominika zúri!

Archívna reportáž

Hrubú čiaru za svojou minulosťou sa rozhodla urobiť Ivana Gottová (47), vdova po Karlovi Gottovi (†80). Na štvrté výročie jeho skonu oznámila novinu, ktorá azda chcela potešiť všetkých jeho fanúšikov. Ikonickú vilu Bertramka, kde prežil majster väčšiu časť svojho života, dá k dispozícii pre verejnosť ako múzeum. Dá sa len domyslieť, čo ju k tomu priviedlo, oficiálne vo vyhlásení tvrdí, že by si to želal iste aj on sám. Jeho najstaršiu dcéru Dominiku Gottovú (50) to ale pobúrilo.

​Krásne miesto s úchvatným výhľadom na Prahu sa zapáčilo v prvej polovici sedemdesiatych rokov minulého storočia Zlatému slávikovi Karlovi Gottovi natoľko, že tam kúpil prvorepublikovú vilu, ktorú po rekonštrukcii obýval až do smrti. Neďaleko stojí usadlosť s názvom Bertramka, kde bol koncom osemnásteho storočia viackrát hosťom sám Amadeus Mozart a Gottova vila stojí na konci ulice Nad Bertramkou. Vo vnútri si dal Gott strop obývačky a jedálne vyložiť vzácnym drevom, umiestnil tam klavír, intarzovaný nábytok s veľkou knižnicou a nechýba tam ani krb. Z obývačky sa dá vyjsť na veľkú terasu s výhľadom na Prahu, kde majster rád maľoval obrazy. Asi Ivane Gottovej vila až príliš pripomína zosnulého manžela, alebo chce už niečo modernejšie, a tak urobila rozhodnutie z nej aj s dcérami odísť.

​Majster dal vilu v roku 2015 prepísať na Ivanine meno ako dar k jej štyridsiatke a v roku 2017 prešla nákladnou rekonštrukciou. Pre zmenu zas chce ona na výročie jeho nedožitých 85 rokov a piateho výročia od jeho skonu, na budúci rok sprístupniť vilu verejnosti ako múzeum. "Milí Karlovi priaznivci, zrejme aj vy dnes na môjho manžela spomínate viac než inokedy… A ja cítim, že práve dnes je ten správny deň, aby som sa s vami podelila o dôležitú novinku, ktorú chystáme na druhú polovicu budúceho roku. Uvidíte našu milovanú vilu autenticky tak, ako v nej môj muž žil v rokoch 1974 – 2019, teda viac ako polovicu života," zverejnila Ivana novinku na sociálnych sieťach v deň jeho úmrtia. Na záver dodala presvedčenie: "Viem, že by ho tešilo, že sa náš rodinný dom otvorí verejnosti." Múzeum bude mať názov Villa Gott. 

Nahliadnite do vily zosnulého majstra:

To však veľmi rozhorčilo Dominku Gottovú, ktorá tam často navštevovala otca ešte oveľa skôr, ako tam vstúpila Ivana. Namieta, že otec by si to nikdy neprial. "Už len preto, že okolo nej bývajú ďalší ľudia, ktorým by sa prívaly fanúšikov v ulici Nad Bertramkou nepáčili. Chcú mať tiež svoj pokoj a bezpečie...," povedala nahnevane pre Extra.cz, čo sa ale aj dalo čakať. Dominika reaguje citlivo na akékoľvek rozhodnutie Ivany v spojení s menom jej otca. "Môj ocko si prial, aby vilu pani Gottová nikdy nepredávala a zostala cenným domovom pro ich dcéry, moje mladšie sestry. Prečo sa teda chystá porušiť jeho prianie? Ide jej o ďalšie peniaze? Ocka nechala pani Gottová v roku 2019 pochovať na neďalekých Malvazinkách s tým, že ho bude mať s dcérami blízko seba. Tým už vtedy nesplnila jeho prianie, aby bol pochovaný pri svojich rodičoch v Újezdu u Svatého Kříže. Teraz sa z Bertramky s mojimi sestrami chystá odísť. Nerozumiem tomuto postupu," rozhorčuje sa Dominika a nepochybne sú jej otázky do istej miery oprávnené.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Karel Gott Agency (@karelgottagency)

Zato fanúšikovia legendárneho speváka sú podľa komentárov zjavne nadšení. "Odvážne, ale krásne rozhodnutie", "Super nápad!" či "To je super príležitosť a veľmi sa klaniam pred Vaším rozhodnutím," takto a podobne reagovali mnohí a oceňovali vdovu za jej rozhodnutie. Medzi nimi ale zrejme nie sú susedia budúceho múzea. Nepochybne múzeum bude Ivane prinášať aj nejaký príjem, no zrejme viac by zarobila prenájmom či predajom vily, a tak to možno brať ako celkom veľkorysé gesto.

Najčítanejšie