Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vegánska influencerka zomrela, vyhladovala sa na smrť!
Zdielať na

Vegánska influencerka zomrela, vyhladovala sa na smrť!

Zdroj: instagram/ZdA

Sledovatelia influencerky, propagátorky zdravej stravy a života z ruskej Kazane, Žanny Samsonovej, ktorá na Instagrame vystupovala pod menom Zhanna D´Art, sú zdesení z jej nečakaného skonu. Mala iba 39 rokov a na záberoch, ktoré s nimi zdieľala, mala vždy úsmev na tvári. Tvrdila, že ju jedenie surovej stravy, v jej prípade iba ovocia, semien, klíčkov a štiav, robí šťastnou a mladou, nikdy by sa vraj nechcela vrátiť k inej strave. Zdá sa, že ju toto presvedčenie stálo život.

​Rodáčka z ruskej Kazane Žanna Samsonová si obľúbila miesta v južnej Ázii, najmä Thajsko, Srí Lanku a Malajziu. Tam mala na výber veľké množstvo exotického ovocia, ktoré tvorilo hlavnú zložku jej jedálnička. Ako sama tvrdila, posledné štyri roky jedla "úplne surovú vegánsku stravu" a konzumovala len "ovocie, klíčky zo slnečnicových semienok, ovocné smoothies a šťavy". Jej priateľka dokonca tvrdila, že Žanna posledných sedem rokov jedla len chlebovník a durian, ovocie s chutnou dužinou, ale odpudivým zápachom. Toto ovocie je veľmi obľúbené v južnej Ázii a obsahuje okrem vlákniny mnoho minerálnych látok aj vitamínov, ale Žanninmu organizmu to zrejme nestačilo. Predpokladá sa, že podľahla vysileniu a črevnej infekcii údajne súvisiacej s jej spôsobom stravovania.

Jeden jej priateľ, ktorý býval o poschodie vyššie v rovnakom dome ako ona, sa o ňu podľa jeho slov už dlhšiu dobu bál, keď sa mu strácala pred očami. "Pred niekoľkými mesiacmi na Srí Lanke už vyzerala vyčerpane a mala opuchnuté a hnisavé nohy. Poslali ju domov na ošetrenie, ale utiekla. Keď som ju videl na Phukete, bol som zhrozený. Ona ale verila, že je všetko v poriadku. Len tie jej veselé oči a nádherné vlasy kompenzovali desivý pohľad na telo mučené idiociou. Odpusťte mi, ak to znie drsne," vyjadril natvrdo svoj názor.

Žannina matka pripisuje skon svojej dcéry "infekcii podobnej cholere". Niektorí jej sledovatelia si zas myslia, že ju zabili chemikálie v ovocí, no ďalší sú presvedčení, že trpela anorexiou, ktorú len maskovala propagáciou vegánskej raw stravy. Na oficiálnu lekársku správu o príčine jej smrti, ktorá ju zastihla 21. júla v Malajzii, sa však zatiaľ len čaká.

Aj v poslednom príspevku na Instagrame zo začiatku júna propagovala svoje obľúbené ovocie:

Žanna ako influencerka zaoberajúca sa zdravou stravou vysvetľovala, že na režim surovej stravy prešla po tom, čo si všimla rovesníkov, ktorí vyzerali oveľa staršie na svoj vek a pripísala to ich konzumácii "nezdravého jedla". Na sociálnych sieťach začala šíriť osvetu, kde propagovala surovú stravu. "Jem jednoduché jedlá, hoci mám veľa skúseností ako šéfkuchárka surovej stravy. Milujem vytvárať vlastné recepty a inšpirovať ľudí, aby jedli zdravšie," hovorila s nadšením o raw stravovaní. "Vidím, ako sa moje telo a myseľ menia každý deň. Milujem svoje nové ja a nikdy už neprejdem k zvykom, ktoré som mala," tvrdila a, žiaľ, mala pravdu. Inak zdravé surové plodiny nezabezpečia dostatok vápnika a vitamínu D pre kosti, ani vitamínu B12, čo môže mať z dlhodobého hľadiska za následok anémiu, či poškodenie nervového systému.

Pre ženu

Najčítanejšie