Skoro jasno
16°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Zomrela hviezdna speváčka a herečka, jej hlas poznajú všetci z najsexi piesne všetkých čias!
Zdielať na

Zomrela hviezdna speváčka a herečka, jej hlas poznajú všetci z najsexi piesne všetkých čias!

Zdroj: Reprofoto/Yahoo.com

Stvárnila desiatky hereckých postáv, mnohé vo veľmi slávnych a pre kinematografiu významných filmoch, no predsa ostane nesmrteľná najmä pre niečo iné - svoje vzdychy v slávnej piesni Je t'aime... moi non plus v duete s jej láskou Sergeom Gainsbourgom, a pre kabelku, ktorej dala meno, hriešne drahú a exkluzívnu kabelku Hermès. Jane Birkin zomrela vo veku 76 rokov.

​Hoci sa narodila v Londýne, väčšinu života prežila v Paríži a Francúzsko sa stalo aj miestom jej posledného výdychu. Jane Birkin našli mŕtvu v jej dome 16. júla. Skonala po viacerých zdravotných ťažkostiach vrátane mŕtvice v septembri 2021. V máji 2022 si zlomila rameno a odložila niekoľko parížskych koncertov, kým sa zotavila. "Vždy som bola veľká optimistka a uvedomujem si, že ešte chvíľu potrvá, kým budem môcť byť opäť na pódiu a s vami. Som s vami veľmi rada," odkázala vlani minulý rok svojim fanúšikom. 

Jane sa vydala už ako 17-ročná za skladateľa bondoviek Johna Barryho. Dcéra Kate Barry sa im narodila v roku 1967, ale už o rok neskôr sa rozviedli. Krátko na to sa vydala za Sergea Gainsbourga a na 12 rokov boli jedným z najznámejších parížskych párov. Jane a Serge mali aj dcéru Charlotte Gainsbourg. V roku 1980 sa vydala za Jacquesa Doillona a porodila tretiu dcéru Lou Doillon. Pár sa rozviedol v roku 1990.

Vypočujte si Jane a Sergea v ich najslávnejšom duete:

Jane stvárnila desiatky rolí aj v takých slávnych filmoch ako Zväčšenina, Bazén, Zviera, Smrť na Níle či ešte v roku 2012 vo filme Príbeh môjho syna. Jej meno bude ale navždy zvečnené v najikonickejšom modeli kabeliek predávanom aj za cenu bytu značky Hermès. Model vznikol v roku 1984 po tom, ako Jane počas letu z Paríža do Londýna očaril bývalý generálny riaditeľ tejto firmy. Povedala mu, že hľadá kabelku, do ktorej by sa jej zmestilo všetko, čo potrebuje, a taj vznikla kabelka Birkin. V roku 2015 však Jane dala jasne najavo, že chce, aby bolo jej meno z dizajnérskeho predmetu odstránené, neschvaľovala totiž použitie krokodílej kože a iných vzácnych zvierat. Hermès požiadavku odmietol. 

Birkin s Delonom v slávnom filme Bazén:

V roku 1968 sa zoznámila s budúcim manželom Sergeom, keď spolu nahrali La Chanson de Slogan pre francúzsky film Slogan, ktorý bol prvý zo série filmov, na ktorých spolu pracovali. Obaja spolu naspievali aj duet plný vzychov Je t'aime... moi non plus, hoci Serge pôvodne napísal pieseň pre Brigitte Bardot. Pieseň bola zakázaná Vatikánom, aj v iných krajinách pre sexuálny obsah, napriek tomu sa stala priam kultovým hitom.

Aj francúzsky prezident venoval Jane vrelé slová na rozlúčku: Jane Birkin bola francúzskou ikonou, pretože stelesňovala slobodu, pretože spievala najkrajšie slová v našom jazyku. Bola úplnou umelkyňou, jej hlas bol rovnako jemný ako jej odhodlanie. Zanechala nám odkaz piesní a obrazov, ktoré nás nikdy neopustia.

Najčítanejšie