Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Smutné priznanie ťažko chorého slávneho herca! Vie, že staroby sa nedožije!
Zdielať na

Smutné priznanie ťažko chorého slávneho herca! Vie, že staroby sa nedožije!

Zdroj: youtube/screenshot

Kanadsko-americkému hercovi a aktivistovi Michaelovi J. Foxovi (61), známeho najmä z trilógie Návrat do budúcnosti, sa v jeho 29. rokoch takmer zrútil svet, keď sa dozvedel o svojej nevyliečiteľnej diagnóze. Už v tak mladom veku mu diagnostikovali Parkinsonovu chorobu. Naučil sa s ňou bojovať do takej miery, že dokázal ešte roky fungovať aj ako herec, ale po operácii chrbtice v roku 2018 sa jeho stav zhoršil natoľko, že ho optimizmus pomaly opúšťa a je skeptický k výhľadom vo svojej budúcnosti.

​Kariéru pred kamerami započal Michael J. Fox, ktorý sa narodil 9. júna 1961, úspešne budovať už koncom sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Ako pätnásťročný si zahral v televíznom kanadskom filme Letters of Frank, v osemnástich už odišiel skúšať šťastie do Hollywoodu. Prvý veľký úspech zaznamenal v roku 1982, keď pre americkú NBC začal nakrúcať politický seriál Rodinné putá, ktorý vydržal na obrazovkách sedem rokov. Získal tri ceny Emmy a stal sa idolom tínedžerov. Nakrútil veľa dobrých filmov, ale jednoznane najväčší úspech zaznamenal za úlohu v už kultovom filme Návrat do budúcnosti z roku 1985.

Bol to poriadny šok, keď mu v roku 1991 diagnostikovali Parkinsonovu chorobu, keď sa dal vyšetriť "len" kvôli bolesti ramena a zášklbom malíčka. Upadol preto do ťažkej depresie a začal veľa piť, ale časom s tým, našťastie, prestal. Oficiálne sa k chorobe priznal v roku 1998 a založil nadáciu, aby podporil výskum tohto záhadného ochorenia, ktoré môže mať genetický aj enviromentálny pôvod. On sám ale nedospel k výsledku, čo chorobu spôsobilo v jeho prípade, ako píše vo svojich pamätiach.

Herec podporuje aj výskum kmeňových buniek a za svoju neúnavnú aktivitu získal čestný doktorát z medicíny aj práv a mnoho ďalších ocenení. No zdá sa, že už ho opúšťajú sily, či optimizmus, že sa dočká vynájdenia lieku a reálne pripúšťa skorý koniec. "Búcha to na dvere," vyslovil smutnú víziu počas rozhovoru v relácii CBS News Sunday Morning. "Nebudem klamať. Je to čoraz horšie... je to čoraz ťažšie. Každý deň je to ťažšie. Ale tak to už býva. Na Parkinsonovu chorobu sa nezomiera, zomiera sa s Parkinsonovou chorobou," uviedol Fox smutnú realitu s tým vedomím, že on sa osemdesiatky nedožije. 

Napriek tomu, že väčšinu života bojuje s nevyliečiteľnou chorobou, je Fox stále aktívny:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Michael J Fox (@realmikejfox)

V roku 2018 mu vyoperovali nádor z chrbtice, no jeho stav sa potom prudko zhoršil a musel sa aj odznovu učiť chodiť. Nasledovali desivé pády. "Zlomil som si ruku tu aj tu, zlomil som si lakeť, rozbil som si tvár..," ukázal  miesta mnohých úrazov. Vysvetlil, že pády sú pri Parkinsonovej chorobe veľkým zabijákom spolu s vdýchnutím potravy a zápalom pľúc. Výskum financovaný jeho nadáciou viedol k dôležitému objavu, vďaka ktorému sa dá táto choroba odhaliť a liečiť oveľa skôr ako doteraz. "Je to obrovské. Toto je veľká odmena. Toto je veľká trofej," konštatuje s nadšením herec, ktorý dostal vlani v novembri čestného Oscara za humanitárne zásluhy. No ako dodal, práve preto, že vie, aký je to vo vede a vývoji liekov beh na dlhé trate, on sa už lieku nedožije.

O dva týždne sa odpremiéruje dokument o živote herca:

Najčítanejšie