Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Herecký svet žiali. Dlhoročný člen SND odišiel na druhý svet priskoro
Zdielať na

Herecký svet žiali. Dlhoročný člen SND odišiel na druhý svet priskoro

Zdroj: Reprofoto/Yahoo.com

Milovníkov dosiek, ktoré znamenajú svet, zasiahla smutná správa. Činohra Slovenského národného divadla zverejnila informáciu o priskorom skone herca Vladimíra Obšila.

​Na druhý svet odišiel vo veku 65 rokov, bližšie informácie o príčine skonu tohto rodáka z českých Prachatic nezverejnili, no je známe, že vyše desať rokov bojoval s Parkinsonovou chorobou. "Odišiel empatický, krehký, silný kolega Vladimír Obšil," opísali v príspevku na Facebooku vlastnosti tohto sympatického herca.

Od roku 1981 bol členom činohry SND. "Jeho prvá úloha v SND, ešte ako vysokoškoláka, bola v hre Belasé kone na červenej tráve. Subtílny zjav predurčoval Vladimíra Obšila na postavy mladíkov, ktoré obohatil o dynamické herectvo i príznačnú dávku karikatúry. Z charakterových stvárňoval často tie, ktoré verili v lásku a dobro. Vkladal sa do svojich úloh so zanietením a zápalom až do posledných chvíľ," vzdali hold jeho hereckému umeniu.

Hral skutočne do poslednej chvíle, ako je jasné aj z príspevku Moniky Hilmerovej, ktorá smúti za kolegom. "Vladko môj milý, ešte pred mesiacom sme takto spolu hrali. Nemám slov, len smútok za tebou. Odpočívaj v pokoji," napísala k fotke v instastories a podobné príspevky zverejnili viacerí herci národného divadla.

Instagram/MH

"Za štyri desiatky rokov na našej prvej činohernej scéne účinkoval vo vyše stovke inscenácií. Z posledných spomeňme klasiku Jána Palárika Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch, dramatické úlohy v hre Bélu Pintéra Špina, Chanocha Levina Pohreb alebo svadba – čo skôr? a Matúša Bachynca Milada," doplnilo SND pár slov ku kariére zosnulého herca. Obšil získal za svoje herecké umenie viacero ocenení, blysol sa aj v mnohých filmoch, naposledy ešte v roku 2020 v českom filme Muž sa zaječíma ušima či Služebníci.

Najčítanejšie