Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Česko smúti! Zomrela oceňovaná herečka, na druhý svet odišla priskoro
Zdielať na

Česko smúti! Zomrela oceňovaná herečka, na druhý svet odišla priskoro

Zdroj: pexels.com

Z Česka prišla smutná správa, vo veku 62 rokov zomrela herečka Ivana Hloužková. Bola dlhoročná členka Divadla Husa na provázku v Brne, známa však bola aj zo seriálov, naposledy Dobré ráno, Brno, ktorý sa vysielal len prednedávnom, ale aj z filmov Posledná lož, Nuda v Brne či Môj strýko Archimedes a ďalších.

​Smutnú správu zverejnilo práve známe brnianske Divadlo Husa na provázku, spomienku zdieľalo aj Divadllo Bolka Polívku, kde Hloužková hosťovala. "Dnes ráno nás opustila blízka z najbližších, naša nenahraditeľná kolegyňa a priateľka Ivana Hloužková. Čas akoby sa zastavil. Ako chytiť dych, nájsť slová? Naša láska i myšlienky plné vďačnosti za spoločný čas letia v týchto minútach za Tebou, Ivanka. Nech Ťa dostihnú v pokoji," znel srdcervúci status Divadla Husa na provázku. Nič bližšie k príčine predčasného skonu zverejnené nebolo.

Hloužková získala dvakrát Cenu Alfréda Radoka, raz Cenu divadelnej kritiky a Cenu mesta Brno a bola nominovaná aj na Cenu Thálie. Celá herecká kariéra Hloužkovej bola spojená s "Provázkom", príležitostne nakrúcala aj filmy, televízne a rozhlasové relácie. 

Ako maskérka Dáda Kopáčová zažiarila Hloužková v českom seriáli:

Za úlohu Maryše v českej klasike získala Cenu Alfréda Radoka, druhýkrát ju rovnakou cenou poctili za stvárnenie fotografa Miroslava Tichého v inscenácii Tichý Tarzan. Získala aj Cenu mesta Brna za rok 2021 v kategórii dramatické umenie. "Ivana Hloužková sa zaradila medzi originálne brnianske herecké osobnosti, ktorých umenie a sláva ďaleko presahujú hranice mesta i regiónu a zaslúžia si obdiv a uznanie," zdôvodnilo vtedy udelenie ceny vedenie mesta.

Podľa databázy Divadelného ústavu rodáčka z Valtíc na Břeclavsku získala svoje prvé profesionálne javiskové skúsenosti v Divadle Petra Bezruča v Ostrave. Na javisku Provázku sa začala objavovať začiatkom 80. rokov, pričom stvárnila desiatky postáv vrátane tých hlavných. Medzi jej posledné inscenácie patria Chazarský slovník v Huse na provázku a Kto zostrelil anjela v Divadle Bolka Polívku.

Ivana Hloužková na divadelných doskách:

Pre ženu

Najčítanejšie