Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zomrela Gina Lollobrigida. Svet filmu prišiel o jednu z najväčších hviezd strieborného plátna
Zdielať na

Zomrela Gina Lollobrigida. Svet filmu prišiel o jednu z najväčších hviezd strieborného plátna

Zdroj: YouTube.com

Z Talianska prišla smutná správa. Vo veku 95 rokov zomrela jedna z najväčších hviezd zlatej éry kinematografie, Gina Lollobrigida. Jej krásu a talent obdivoval celý svet, stvárnila zhruba stovku filmových postáv, z ktorých mnohé sa nezmazateľne zapísali do dejín filmu.

​V septembri minulého roka herečku, ktorú v Taliansku celá generácia poznala pod prezývkou Bersagliera, prepustili z kliniky po tom, čo si doma pri páde spôsobila zlomeninu stehennej kosti, kvôli ktorej podstúpila operáciu, píše portál Ansa.it. Zdravotné problémy sa s ňou odvtedy ťahali, nepochybne aj pre vysoký vek.

Lollobrigida bola aj politicky aktívna, kandidovala ešte minulý rok na kandidátke "Italia sovrana e popolare", ktorá združuje v Taliansku Komunistickú stranu a socialistické strany.

Počas svojej kariéry získala mnoho ocenení, jej sláva sa spája s novou talianskou kinematografiou neorealizmu, prvé úlohy dostala, keď mala len 19 rokov, svetovú slávu jej ale zabezpečil až film Fanfán Tulipán s Gerardom Philipom po boku z roku 1952. Medzi nezabudnuteľené patria aj filmy Rimanka, Zvonár u Matky Božej, Talianske prázdniny, Najkrajšia žena na svete a mnohé iné, pričom sa stala dvornou herečkou slávneho režiséra Vittoria De Sica.

Ostatné roky sa venovala najmä výtvarnému umeniu a fotografii, absolvovala množstvo výstav, neprestávala tvoriť projekty, z ktorých posledným bola kniha kresieb. Jej posledné roky boli poznačené aj súdnymi spormi. Od roku 2021 mala súdne ustanoveného správcu podpory na ochranu svojho majetku, ako to v súdnom konaní požadoval jej jediný syn Andrea Milko Skofic. V centre vyšetrovania je bývalý manažér herečky Andrea Piazzolla, ktorý bol obvinený z podvodov pri predaji približne 350 nehnuteľností vo vlastníctve Lollobrigidy.

Najčítanejšie