Skoro jasno
20°
Bratislava
Smutný príbeh českej hereckej hviezdy! Trikrát šla na potrat, napokon ostala nešťastná bez detí!
Zdielať na

Smutný príbeh českej hereckej hviezdy! Trikrát šla na potrat, napokon ostala nešťastná bez detí!

Archívna reportáž

Česká herecká scéna prišla pred desiatimi rokmi o nezabudnuteľnú, výraznú tvár, skvelú herečku Jiřinu Jiráskovú (†81). Posledné mesiace života strávila doma v osamotení a život ju už veľmi nebavil. Nezanechala po sebe žiadne potomstvo a až na staré kolená priznala, že to bola chyba. V mladosti rozhodla trikrát pre potrat. Uvedomila si zrejme o čo všetko prišla, keď sa jej vždy zaleskli v očiach slzy, ak jej niekto pripomenul jej bezdetnosť.

​Svoj život venovala v plnej miere svojej profesii, kde zväčša stvárňovala charakteristicky cynické postavy dám. Je ale dosť dobre možné, že by to tak skvelo nezahrala, keby sa stala matkou. Aj keď ňou byť mohla, necítila sa na to. "Bála som sa mať deti, že ich v tej zložitej dobe nebudem vedieť dobre vychovať. Dnes to trpko ľutujem," priznala sa Jirásková až pred sklonkom života, píše Blesk.cz. Možno keby ju podporil niektorý z jej partnerov, dopadlo by to inak. "Škoda, že mojim mužom nevadilo, že nechcem deti," povzdychla si nad touto skutočnosťou.

​Zrejme sa potrebovala vyspovedať zo svojej vnútornej bolesti, ktorú tak dlho skrývala pred svetom. Pre snáď žiadnu ženu nie je jednoduché rozhodnúť sa pre umelé prerušenie tehotenstva, najmä keď nemá ešte žiadne dieťa. Necítila ale podporu od mužov, s ktorými postupne čakala dieťa. Môže si za to do istej miery ale sama, keďže otehotnela so zadanými mužmi, pre ktorých by bolo dieťa iste komplikáciou. S jej manželom, hercom Jiřím Pleskotom (†75), počas ich iba dva roky trvajúceho manželstva neotehotnela. Zato ho stihla podviesť s kolegom Jiřím Valom (†76), ale ten vtedy tvoril pár s herečkou Jiřinou Švorcovou (†83), a keď mu Jirásková oznámila, že je tehotná, rozhodne z toho nadšený nebol. Volila preto radšej potrat.

Jiřina Jirásková s kolegyňou Jiřinou Bohdalovou vo filme Vrásky z lásky, pozrite si krátku ukážku:

"Jiřine to s Jirkom jednoducho nevyšlo, aj keď sa snažila a dokonca si ho chcela tehotenstvom poistiť. Nejako ho po žensky podviedla, a keď potom prišla za ním, že je v inom stave, Jirka sa zaťal a povedal nie," spomínala vo svojej autobiografii Švorcová s tým, že to bolo jej už druhé tehotenstvo končiace potratom. To prvé bolo zas s partnerom jej dobrej kamarátky. "Bez toho, aby kamarátka tušila, že sa spustila s jej partnerom, vybavila jej potrat u svojho otca, ktorý bol lekárom v Plzni," prezradila.

Jiřine sa nepodarilo založiť si rodinu, a tak svoju nehu a lásku venovala štvornohým kamrátom:

Tretím tehotenstvom s dlhoročným partnerom Zdeňkom Podskalským (†76) si ho vraj Jiřina tiež chcela pripútať, ale ani ten s ňou dieťa nechcel. Bol ženatý s Ruskou a bál sa, že by ju po rozvode mohli poslať späť do Sovietskeho zväzu aj s ich synom. "Keby si Jiřina dieťa nechala, jej život by bol oveľa lepší, aspoň v tých posledných rokoch," mienila jej známa, dramaturgička Helena Šimáčková (†91).  Ako je jasné z vyjadrení Jiráskovej na sklonku života, zjavne si to napokon myslela aj ona.

Súvisiace články

Najčítanejšie