Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lauferova dcéra žiali! Namiesto radostných Vianoc príprava pohrebu!
Zdielať na

Lauferova dcéra žiali! Namiesto radostných Vianoc príprava pohrebu!

Archívne video

Ešte pred pár rokmi žiaril Laufer aj v jojkárskej šou

Pre jedinú dcéru Josefa Laufera (82) sú posledné roky veľmi ťažkou životnou skúškou. Ester Lauferová sa kvôli zdravotnému stavu otca aj mamy rozhodla prerušiť svoju kariéru v zahraničí, kde pôsobila roky v rámci misií v Bagdade aj Afganistane a v Istanbule pôsobila ako generálna konzulka. Je späť v Prahe, aby bola nablízku otcovi, ktorý je po operácii srdca od marca 2020 v kóme. Zdravotne bola na tom zle aj jej mama Irena Greifová, žiaľ, vo štvrtok 22. decembra zomrela v zdravotníckom zariadení s opatrovateľskou službou v Malvazinkách vo veku 83 rokov.

​Manželka Josefa Laufera, s ktorou sa zosobášil v roku 1969, bola známa kostýmová výtvarníčka a pred rokmi ju volali česká Brigitte Bardot. Narodili sa im dve deti, syn Karel a dcéra Ester. Zatiaľ, čo sa o Karlovi nič nevie, Ester pravidelne navštevuje svojho otca v nemocnici a do maminho skonu rovnako venovala čas aj jej. Iste to bolo pre ňu veľmi náročné, obaja rodičia boli fyzicky nevládni, otec dokonca v kóme. Mamu plánovala na Vianoce previezť zo zdravotníckeho zariadenia pre dlhodobo chorých k sebe domov, aby zažila domácu atmosféru sviatkov. Žiaľ, zhoršil sa jej zdravotný stav a skonala.

Irena Greifová krátko po tom, čo jej manžel upadol počas operácie do kómy, v júni roku 2020, spadla a zlomila si krčok nohy. Okamžite ju odviezli do nemocnice a čakala ju totálna endoprotéza. Následne bola v ohrození života, keď prekonala toxický šok. Potom sa musela opäť učiť chodiť, ale v jej vysokom veku sa to už nepodarilo a nakoniec bola odkázaná na vozík. Odvtedy žila v zdravotníckom zariadení pre dlhodobo chorých. Dcéra Ester tak pravidelne pendlovala medzi oboma nevládnymi rodičmi a naozaj jej nebolo čo závidieť. V čase lockdownov k nim prístup poriadne nemala, bola preto odkázaná iba na informácie od zdravotníckeho personálu.

V dokumente od zhruba 7 minúty a 33 sekundy predstavia aj Irenu Greifovú a jej tvorbu:

Posledná rozlúčka s Irenou Greifovou sa uskutoční vo štvrtok 29. decembra v obradnej sieni krematória v pražskom Motole. Na parte od jej detí je krásny citát, ktorého autorom je manžel zosnulej výtvarníčky, Josef Laufer: "Kameň, ktorý letí, neobrastá machom." Zrejme vystihuje tak životnú cestu a osobnosť tohto skvelého šoumena, ako aj jeho manželky. Žiaľ, Laufer sa o jej skone ani nedozvie a je len malá šanca, že sa ešte niekedy z kómy preberie. Talent a práca Ireny Greifovej zostane navždy viditeľná vo filmoch, pre ktoré navrhovala kostýmy. Podieľala sa na tvorbe kostýmov k takým slávnym filmom ako Traja veteráni, Noc na Karlštejne, Tajomstvo hradu v Karpatoch, Petrolejové lampy, Povedzte to svojim milencom, Dievčatá z porcelánu či Svätci. 

Pre ženu

Najčítanejšie