Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Klimatizácia ako vianočný darček (oplatí sa v zime?)
Zdielať na

Klimatizácia ako vianočný darček (oplatí sa v zime?)

Zdroj: archív inzerenta

Klimatizácia má svoje využitie aj v zimných mesiacoch. Zaujímavosťou tejto formy kúrenia je, že klíma do bytu môže byť skvelým vianočným darčekom.

Klimatizácia určite nie je len skvelý pomocník pri trávení horúcich letných dní či nocí. Čoraz viac sa stáva populárnejšou aj v zimných mesiacoch. Môže za to schopnosť vykurovať miestnosť. Netreba zabúdať aj na jej ďalšie vlastnosti. Preto je vhodná aj ako originálny a navyše aj mimoriadne praktický vianočný darček.

Multifunkčná klíma do bytu či domu

Technológie v prípade klimatizácií sa menia veľkou rýchlosťou. Ľudia aj v našich končinách ju už nevyužívajú len v lete, aj keď chladenie je stále jej hlavnou zbraňou. Tie modernejšie kúsky toho ale dokážu oveľa viac. Ak teda hľadáte originálny vianočný darček, pozerajte sa aj týmto smerom. Klíma do bytu či domu môže príjemne prekvapiť, ak využijete jej vymoženosti. Niektoré klimatizačné jednotky dokážu nahradiť aj čističku vzduchu. Vďaka novým technológiám eliminujú baktérie či plesne, prípadne sa vedia zbaviť aj cigaretového dymu a zápachu zo zvierat.

Klíma do domu je vhodná aj ako alternatíva rôznych vykurovacích jednotiek. Momentálne ide o jeden z najúčinnejších a najekologickejších spôsobov kúrenia. Využíva na to tepelné čerpadlo, ktoré zabezpečí ohrievanie vzduchu. Ide o princíp vzduch-vzduch, ktorý umožňuje využitie aj v ozaj treskúcich zimách aj bez plytvania elektrickou energiou. Životné prostredie nezaťažíte žiadnou negatívnou ekologickou stopou či spalinami. Integrované filtre navyše čistia cirkulovaný vzduch, čo ocenia hlavne osoby s respiračnými problémami. V iných mesiacoch sa potešia aj astmatici či alergici. Bonusom sú funkcie ohrievania podlahy, kedy prúdi teplý vzduch zo spodných častí jednotky. Dokonca dokážu nahradiť aj krbové kachle simuláciou sálania tepla.

Klimatizácia a jej výhody

Medzi hlavné výhody tejto formy kúrenia je jeho rýchlosť. Na rozdiel od radiátorov, krbov a iných alternatív sa ohrev spustí okamžite po zapnutí jednotky. Nemusíte už viac čakať na nahriatie systému alebo jeho zdĺhavého štartovania. Ak nezanedbáte údržbu a dodržíte pokyny k správnemu užívaniu, doprajete svojmu domovu aj antibakteriálne prostredie a celkovo čistejší vzduch. Suchší vzduch taktiež eliminuje aj plesne v interiéri. V neposlednom rade sa majiteľ takéhoto vianočného darčeka poteší z výrazného ušetrenia finančných prostriedkov. Pri rovnakej spotrebe energie dokáže klimatizácia vyprodukovať až trikrát viac výhrevného výkonu ako klasické elektrické kúrenia. Oveľa vyšší komfort vám zaručujú technologické vymoženosti ako diaľkové ovládanie alebo časovače.

Ako eliminovať nevýhody

V tomto prípade musíte myslieť na pravidelnú údržbu. Aby ste si mohli užiť funkcie klimatizácie naplno v zime či v lete, dbajte na jej technický stav. Aspoň raz do mesiaca vymeňte filter, čím v ňom eliminujete nahromadenie baktérií a prachu, ktoré sa môžu následne rozšíriť do miestnosti. Exteriérové jednotky vyčistite dvakrát do roka.

Prúdenie vzduchu nie je príjemné pre každého, preto nezabúdajte na potrebu správneho výberu umiestnenia klimatizácie, aby ste čo najviac eliminovali nespokojnosť náročnejších návštev. Vybavte sa takými jednotkami, ktoré majú schopnosť vykúriť aj podlahu, predsa len sa v tomto prípade drží teplo viac pri strope.

Pozor aj na hlučnosť. Pred nákupom si preverte aj túto dôležitú vlastnosť mechanizmu. Pre ušetrenie finančných prostriedkov dbajte na energetickú triedu. Najviac ušetríte pri A++ či A+++. Zaujímavým kritériom je aj výkon udávaný v KW. Podľa neho približne zistíte, koľko kubických metrov je schopná klimatizácia do bytu či domu vyhriať. Jej výber prispôsobte aj štýlu vášho bývania, môže sa tak stať zaujímavým elegantným doplnkom.

Pre ženu

Najčítanejšie