Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Legendárny Sidney Poitier zomrel vo veku 94 rokov
Zdielať na

Legendárny Sidney Poitier zomrel vo veku 94 rokov

Zdroj: noviny.sk

BAHAMY / V piatok, 7. januára, navždy odišla legenda filmového plátna a oscarový herec Sidney Poitier. Informáciu potvrdil bahamský minister zahraničných vecí. Bol hercom, ktorý symbolizoval rasovú integráciu v USA.

Muž, ktorý prelomil rasové bariéry filmového priemyslu

Nezabudnuteľný Poitier zomrel vo veku 94 rokov, ako prvá o tom informovala britská BBC. Sidney Poitier v minulosti odmietol filmovú rolu Othella, pretože nechcel byť typický afroamerický herec, ktorý dostáva určité typy filmových úloh. Poitier prelomil veľa rasových bariér a stereotypov v americkom Hollywoode. Bol prvým černošským hercom, ktorý získal sošku Oscara za film Poľné ľalie. Uvedomoval si, že bol jedným z mnohých príkladov väčšej rasovej integrácie.

Z pomocnej sily v kuchyni sa vypracoval na fenomenálneho herca

Sidney Poitier sa narodil 20. februára 1927 v Miami, na Floride. Jeho rodičia boli farmári, pôvodom z Bahám, ktorí prišli do Spojených štátov amerických, aby predávali rajčiny. Poitier sa narodil predčasne, čo mu zabezpečilo dvojité občianstvo, bahamské ako aj to americké. Z Miami sa presťahoval do New Yorku, kde pracoval ako pomocná sila v kuchyni, kde umýval riady. Nakoľko časť detstva prežil mimo USA, na Bahamách, až po príchode do Spojených štátoch čelil rasovej diskriminácii a rasizmu. "Žil som v krajine, v ktorej som sa nevedel poriadne zamestnať, okrem takej práce, ktorá bola považovaná za vhodnú, niekde bokom, pre moju kastu," raz uviedol Poitier. 

Pripomeňte si Poitiera v jednom z jeho najslávnejších filmov, ktorý mal veľký úspech aj u nás:

V roku 1940 sa pripojil k americkému černošskému divadlu, ktoré vzniklo ako projekt komunity v New Yorskom Harleme. Jeho prelomovým filmov bol Džungľa pred tabuľou z roku 1955, kde zobrazil problémového žiaka. Film zožal veľký úspech, nielen preto, že mal soundtrack s rock ´n ´rollom, ale pre skvelé herecké výkony. Zaujímavosťou je, že v 70-tych rokoch minulého storočia Poitier založil filmovú produkčnú spoločnosť spolu s Paulom Newmanom a Barbarou Streisandovou. Raz o sebe Sidney Poitier povedal: "Ak si ma budú ľudia pamätať, že som urobil zopár dobrých vecí a ak moja prítomnosť podnietila iskričku dobrej energie, tak to potom stačí."

Súvisiace články

Najčítanejšie