Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Neuveriteľné, KOĽKO rokov má hviezda z Potterovky! Tam hrala len 14-ročné dievča a totálne klamala telom!
Zdielať na

Neuveriteľné, KOĽKO rokov má hviezda z Potterovky! Tam hrala len 14-ročné dievča a totálne klamala telom!

Archívna reportáž

Milovníci série filmov s čarodejníckou tematikou o Harrym Potterovi, si herečku Shirley Henderson (56) mohli zapamätať v úlohe umrnčanej Myrty. Ale to nebola ani zďaleka jej jediná výraznejšia úloha vo filmoch, ktoré nakrútila. Pre jej uhrančivé oči a tvár orámovanú tmavými vlasmi si ju iba ťažko možno pomýliť s nejakou inou herečkou. Ale nielen výzor je na herečke zaujímavý.

Britská herečka Shirley Henderson iba nedávno oslávila 56 rokov, ale dokáže priam geniálne meniť vekovú kategóriu podľa toho, ako sa práve hodí. Je zaujímavé, že si režisér filmu Harry Potter trúfol túto herečku obsadiť do úlohy štrnásťročnej dievčiny, keď mala už 37 rokov a v skutočnosti tak mohla byť aj mamou hlavných hrdinov. Zahrala si umrnčanú Myrtu, ktorá bola duch a plakávala na dievčenských záchodoch v čarodejníckej škole v Rokforte. Vo filme bola zo všetkých účinkujúcich, ktorí hrali študentov tejto školy, vôbec najstaršou. Ale nikto pri sledovaní filmu nepochyboval o tom, že medzi nich vekom patrí. A filmovanie si tam vraj celkom užila.

Ona sama berie svoj mladistvý vzhľad celkom prirodzene. "Ide o to, ako vás ľudia vnímajú. Nemyslím si, že vek hrá v herectve nejakú úlohu. Ide o to, ako vyzeráte, ako vás zachytí kamera, ako sa zmení vaše telo, vaša tvár a ako pôsobíte na vedúceho castingu. Ale mám veľké šťastie a je to pre mňa česť. Prekvapilo ma, že som sa stala súčasťou niečoho takého, naozaj tomu nemôžem uveriť. Veľa Britov považuje potterovky za jednu z najväčších kultúrnych udalostí v Anglicku. Je to pre mňa veľmi, veľmi príjemné byť jeho súčasťou," vyjadrila sa Shirley Henderson pred časom Movieweb.com.

Pozrite si Shirley v jej najúspešnejších úlohách:

Aj keď je hrdá na to, že účinkovala v kultovom filme o mladom čarodejníckom učňovi, stvárnila v iných filmoch oveľa herecky výraznejšie postavy. Pred tromi rokmi získala cenu ako najlepšia herečka za postavu Elizabeth Laine v muzikále Dievča zo severu krajiny. Ale ocenení dostala ešte viac. Na filmovom festivale v Cherbourgu dokonca dvakrát získala cenu za najlepší ženský herecký výkon a je jedinou herečkou, ktorej sa to podarilo. Prvýkrát to bolo v roku 2003 za rolu v komédii Bratia z Ameriky a druhýkrát o tri roky neskôr za svoj výkon v thrilleri Mrazivá rieka. Za úlohu v tomto filme bola v tom istom roku nominovaná aj na Zlatú ihlu na filmovom festivale v Seattli a získala aj cenu BAFTA Scotland Award. A to nie sú všetky jej ocenenia.

​Ešte začiatkom tisícročia dostala príležitosť v populárnych komediálnych filmoch o Bridget Jonesovej, kde si zahrala popri hollywoodskej hviezde Renée Zellweger (52) jej priateľku Jude. Tej sa Bridget zverovala so svojím trápením. Je obdivuhodné, že dokáže stvárniť ako komediálne postavy, tak aj dramatické. Tou bola aj jej úloha v Mrazivej rieke, kde stvárnila Kath, ženu, ktorá sa snaží nájsť svoju stratenú sestru, pričom ju neustále prenasledujú obrazy ľadu a vody. Zahrala si aj vo filmoch s historickou tematikou. V roku 2003 vo filme Karol II. - Moc a vášeň, stvárnila Katarínu z Braganzy. Údajne trvalo maskérom až dve hodiny, kým vytvorili komplikovaný účes, ktorý mala na hlave Katarína po príchode do Anglicka.

Súvisiace články

Najčítanejšie