Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Obrovská strata pre svet filmu! Zomrela herecká hviezda zo Star Wars aj z Hier o tróny
Zdielať na

Obrovská strata pre svet filmu! Zomrela herecká hviezda zo Star Wars aj z Hier o tróny

Archívna reportáž

Veľa hercov je dobrých, len niektorí sa ale zaradia medzi legendy. Jedným z tých, ktorí stáli pri zrode kľúčových diel kinematografie, bol nepochybne aj Max Von Sydow. Švédsky rodák sa počas svojej dlhej kariéry stal dvorným hercom režiséra Ingmara Bergmana, no zahviezdil aj v trháku Hry o tróny v úlohe Trojokej Vrany a bol dvakrát nominovaný na Oscara.

Max Von Sydow opustil tento svet vo veku 90 rokov. Smutnú správu potvrdila rodina zosnulého s tým, že naposledy vydýchol v nedeľu 8. marca. Príčina smrti zatiaľ nie je známa.

Osudovým v jeho kariére bolo stretnutie s režisérom Ingmarom Bergmanom v roku 1955, s ktorým si sadli rovnako ako profesijne, tak aj ľudsky. Jeho herecký výkon v snímke Siedma pečať bol považovaný za jeden z najlepších v jeho kariére, písal sa vtedy rok 1957. V tom čase vzniklo medzi režisérom a hercom pevné puto a ich spolupráca pokračovala viac ako desaťročie.

Pozrite si legendárnu scénu so smrťou z kultového filmu Siedma pečať:

Do pamäti sa milovníkom filmu vryl aj ako temný kňaz vo filme Exorcista od režiséra Williama Friedkina, ale tiež vďaka snímke Barbar Conan po boku Arnolda Schwarzenegra. V kultových Hviezdnych vojnách si zahral Lor San Tekka v epizóde Sila sa prebúdza.

Max Von Sydow ako Trojoká vrana v seriáli Hry o tróny:

Pre herca boli príznačné dramatické typy postáv. Ako dieťa bol veľmi plachý, poznačený veľmi prísnou výchovou svojich rodičov zo silno protestantského prostredia. Obdivoval iných hercov a veril, že sa mu skrz herectvo podarí tento komplex prekonať.  Oscarový moment si herec užil dvakrát. Prvýkrát si vyslúžil nomináciu za úlohu vo filme Pelle Dobyvateľ z roku 1988. Druhá nominácia prišla pomerne nedávno, keď ako osemdesiatročný získal nomináciu na Oscara za film Neuveriteľne hlasno a neuveriteľne blízko z roku 2012.

Max Von Sydow ako Lor San Tekka v snímke Hviezdne vojny: Sila sa prebúdza:

Max Von Sydow sa narodil 10.4.1929 vo Švédsku, posledných desať rokov bol však francúzskym občanom. Bol dvakrát ženatý a má štyroch synov.

Na úmrtie hviezdy reagoval na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napríklad režisér Edgar Wright, ktorý rodáka zo Švédska označil za ikonu kinematografie, ale aj herečka Mia Farrow, herec Seth Meyers a mnohí ďalší.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie