Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Oscary majú jednoznačného favorita
Zdielať na

Oscary majú jednoznačného favorita

Zoznamu kandidátov v 92. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied vládne temná komiksovka Joker s jedenástimi nomináciami. Po desať majú mafiánsky epos Ír, vojnová dráma 1917 a dramédia Vtedy v Hollywoode a po šesť si vyslúžili Králiček Jojo, Malé ženy, Manželská história a Parazit.

​Joker sa uchádza o ceny pre film, herca v hlavnej úlohe (Joaquin Phoenix), za réžiu (Todd Phillips), adaptovaný scenár (Todd Phillips a Scott Silver) a tiež kameru, kostýmy, strih, masky, pôvodnú hudbu, strih a mix zvuku.

V kategórii Najlepší film mu konkurujú 1917, Ír, Manželská história, Králiček Jojo, Vtedy v Hollywoode, Parazit, Le Mans '66 a Malé ženy. V kategórii medzinárodných filmov nominovali francúzskych Bedárov, severomacedónsku Krajinu medu, poľské Boże Ciało, španielsku snímku Bolesť a sláva a juhokórejského Parazita.

Cenu pre najlepší dokumentárny film môžu získať Americká fabrika, Jaskyňa, The Edge of Democracy, Pre Samu a Krajina medu. Najlepším animovaným filmom sa stane jeden z pätice Ako si vycvičiť draka 3, Kde je moje telo?, Klaus, Hľadá sa Yeti a Toy Story 4.

Päticu nominovaných režisérov spolu s Toddom Phillipsom tvoria Džun-ho Pon (Parazit), Sam Mendes (1917), Martin Scorsese (Ír) a Quentin Tarantino (Vtedy v Hollywoode).

​Joaquinovi Phoenixovi v kategórii Mužský herecký výkon v hlavnej úlohe konkurujú Antonio Banderas (Bolesť a sláva), Leonardo DiCaprio (Vtedy v Hollywoode), Adam Driver (Manželská história) a Jonathan Pryce (Dvaja pápeži). Päticu herečiek nominovaných za hlavné úlohy tvoria Cynthia Erivo (Harriet), Saoirse Ronan (Malé ženy), Charlize Theron (Bombshell), Renée Zellweger (Judy) a Scarlett Johansson (Manželská história), ktorú nominovali aj za vedľajšiu rolu v snímke Králiček Jojo.

Päticu herečiek nominovaných za vedľajšie roly dopĺňajú Kathy Bates (Richard Jewell), Laura Dern (Manželská história), Florence Pugh (Malé ženy) a Margot Robbie (Bombshell). Medzi mužmi si nominácie za vedľajšie úlohy vyslúžili Tom Hanks (Výnimočný priateľ), Anthony Hopkins (Dvaja pápeži), Al Pacino (Ír), Joe Pesci (Ír) a Brad Pitt (Vtedy v Hollywoode).

Pozrite si vlaňajšie odovzdávanie Oscarov:

Súvisiace články

Najčítanejšie