Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Meghan je členkou kráľovskej rodiny, britské občianstvo ale stále nemá
Zdielať na

Meghan je členkou kráľovskej rodiny, britské občianstvo ale stále nemá

Archívne video

Vojvodkyňa zo Sussexu stále nie je britskou občankou. Bývalá americká herečka sa pritom za princa Harryho vydala vlani v máji. Na vybavenie formalít ale musí počkať. Proces trvá aj niekoľko rokov, píše Daily Mail.

​Meghan si o občianstvo zažiadala pred dvoma rokmi, píše Daily Mail. V tom čase bola zasnúbená s princom Harrym. Pred svadbou sa dokonca nechala pokrstiť. 

Počká si roky

Členkou anglikánskej cirkvi sa stala kvôli vstupu do kráľovskej rodiny, avšak podmienka to nebola. 

Čo sa občianstva týka, palác už pred časom oznámil, že k Meghan budú úrady pristupovať ako ku každému žiadateľovi. Proces potrvá niekoľko rokov. 

​Osoba, ktorá požiadala o britské občianstvo, musí žiť v krajine minimálne päť rokov, ak má za manžela britského občana, stačia tri roky. A práve túto podmienku zatiaľ vojvodkyňa nespĺňa. 

Počas troch rokov pred získaním občianstva nesmie stráviť mimo krajinu viac ako 270 dní. Výnimku majú jedine osoby, ktorých partneri pracujú v zahraničí pre britskú vládu či organizáciu úzko s ňou spojenú. A práve to platí pre Meghan. 

​Po troch rokov života v Británii bude môcť požiadať o občianstvo. Okrem potvrdia o trvalom pobyte podstúpi test s otázkami o živote v kráľovstve. Bude rovnako musieť preukázať, že ovláda angličtinu a musí mať dobrý charakter.

Vojvodkyňa sa v máji stala mamou syna Archieho, len pár dní pred prvým výročím kráľovskej svadby. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie