Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bibiana Ondrejková pokrstila knihu. Je venovaná tým, na ktorých záleží
Zdielať na

Bibiana Ondrejková pokrstila knihu. Je venovaná tým, na ktorých záleží

Moderátorka Ranných novín TV JOJ Bibiana Ondrejková je aj úspešnou spisovateľkou. V stredu pokrstila svoju najnovšiu knižku rozprávok pre deti. Slávnostné podujatie sa nezaobišlo bez sĺz.

Dievčinka, ktorá je hlavnou postavou prvej knižky Bibiany Ondrejkovej Rozprávky o dievčinke Julke z roku 2007 už vyrástla, stala sa z nej prváčka, a vyrástla aj jej sestrička Bertička.

​Dievčatá v jednotlivých príbehoch prekonávajú strach z tmy, spoznávajú Zúbkovú vílu, ochraňujú Matku prírodu a objavujú rôzne veci.

Podpora vzťahov

Dievčinka Julka má novú školskú tašku, spoznáva nových spolužiakov, skamaráti sa s prasiatkom v školskom zrkadielku, ujde nebezpečnému virtuálnemu "akože priateľovi" a zvládne množstvo nebezpečných nástrah.

Interaktívna kniha plná nových rozprávok ponúka i nové úlohy a inšpirácie a vyzýva jej čitateľov a čitateľky, aby si zo svojho výtlačku opäť vytvorili jedinečný originál.

Kniha je zároveň podľa Ondrejkovej určená aj na podporu vzťahu starých rodičov a ich vnúčat.

"Aj motto tej knižky hovorí, že je venovaná starým rodičom, ktorí vytvárajú svojim vnúčatám život ako v rozprávke a pre vnúčatá, ktoré milujú svojich starých rodičov. My sme k tomu dodali ešte motto 'Pre viac chvíľ s tými, na ktorých záleží' a povedali sme si, že by sme na tých starých rodičov nemali zabúdať, ani keď sú v nemocnici a že by vlastne bolo úžasné, keby mladí ľudia chodili čítať tým starým rodičom, s ktorými si myslia, že už si možno ani nemajú čo povedať," povedala Ondrejková počas krstu.

Interaktívne stretnutia s deťmi

Ilustrácie v knižke sa z jednoduchých kresieb pre najmenších posunuli k vnímaniu reálnej kresby zasadenej do výtvarnej abstrakcie, v ktorej môžu malí aj veľkí objavovať tajomstvá a rozmanité významy.

Bibiana je už viac ako rok tvárou Ranných novín. Pozrite si archívnu reportáž:

​Snahou autorky vizuálu knihy, akademickej maliarky Veroniky Gabčovej Lučeničovej zároveň bolo, aby deti popri porozumení textovej časti knižky vnímali aj jej výtvarnú rovinu a nebáli sa tvoriť.

Súčasťou života knihy budú opäť aj interaktívne stretnutia autoriek s deťmi, čítanie, debatovanie a kreslenie spojené s autogramiádou.

Publikáciu pokrstili muštom herečka Zuzana Tlučková, predsedníčka občianskeho združenia Nie rakovine Jana Pifflová Španková a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

O hudobné spestrenie podujatia sa postarala speváčka a herečka Diana Minarovičová.

Súvisiace články

Najčítanejšie