Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bola princezná Diana v čase smrti tehotná? Obrovské tajomstvo je zodpovedané
Zdielať na

Bola princezná Diana v čase smrti tehotná? Obrovské tajomstvo je zodpovedané

Archívna reportáž

Na konci augusta v roku 1997 obletela svet šokujúca správa - azda najobľúbenejšia princezná na svete je mŕtva! Zahynula pri autonehode v Paríži, aj so svojim priateľom Dodi Al-Fayedom. Jeho otec vtedy zverejnil mrazivú informáciu - Diana vraj čakala s jeho synom dieťa.

Mohamad al-Fayed, dnes už 90-ročný miliardár egyptského pôvodu, od začiatku prichádzal s kontroverznými tvrdeniami o pozadí nehody. Tým zásadným bolo tvrdenie, že jeho syn Dodi čakal s Dianou dieťa a podľa Mohamada kráľovská rodina nemohla dopustiť, aby bol moslim nevlastným otcom dediča trónu.

Vyše dvadsať rokov si na základe tohto tvrdenia svet myslel, že Diana zahynula skutočne s dieťaťom pod srdcom. Až teraz prišla forenzná expertka Angela Gallop s jasnou odpoveďou. Pri potvrdení či vyvrátení tvrdenia sa zamerala na dve veci. "Najdôležitejšie bolo zistiť, či sa v krvi princeznej Diany nachádzal tehotenský hormón. Na druhom mieste bolo nutné získať prípadný dôkaz o tom, že by brala antikoncepčné tabletky, povedala odborníčka pre The Sunday Times.

​Na vyšetrovanie bola použitá vyschnutá krv z koberčeku z vraku auta a vzorky obsahu Dianinho žalúdka. Gallop dospela k záveru, že princezná v čase smrti dieťa nečakala, teda presnejšie, že je to extrémne nepravdepodobné. Expertka o detailoch postupu napísala aj knihu Keď psy neštekajú: Forenzno-vedecké pátranie po pravde.

Súvisiace články

Najčítanejšie