Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nórska princezná je nevyliečiteľne chorá
Zdielať na

Nórska princezná je nevyliečiteľne chorá

Zdroj: SITA

Nórska korunná princezná Mette-Marit (45) má chronickú pľúcnu fibrózu. Ide o zvláštnu variantu autoimunitnej choroby, ktorá sa nedá liečiť.

"Už niekoľko rokov mám zdravotné problémy, konečne vieme, aké. Musela som obmedziť pracovné povinnosti," uviedla princezná

​Manželka nórskeho korunného princa Haakona je v rukách špičkových zahraničných lekárov. Lieči sa v nemocnici v Osle. 

"Sú nevyhnutné mnohé vyšetrenia a liečebné pokusy," uvádzajú zdroje z okolia.

Pľúcne tkanivo princeznej je výrazne poškodené a zjazvené. 

"Obmedzí to môj život, ale som rada, že mi chorobu objavili v rannom štádiu. Mojím cieľom je pracovať na oficiálnom programe tak dlho, ako sa bude dať," dodala.

Princezná má s princom Haakonom dve deti, z predchádzajúceho vzťahu jedno. Nemá aristokratický pôvod.

Možná transplantácia

Cystická fibróza je genetické ochorenie, ktoré spôsobuje vážne a život ohrozujúce poškodenie organizmu.

Choroba postihuje dýchacie a zažívací systém postihnutých jedincov a je charakteristická tvorbou extrémne hustého hlienu v týchto orgánoch, ktorý sa usadzuje na slizniciach a upcháva životne dôležité orgány.

V pľúcach sa následne usádzajú baktérie, ktoré spôsobujú ťažké infekcie a zápaly. Podobne je postihnutý aj pankreas, ktorý nevylučuje dostatočné množstvo enzýmov potrebných na strávenie potravy. 

Vedci a lekári sa snažia nájsť spôsob ako napraviť genetický defekt, ktorý prejavy choroby spôsobuje. Jedinou šancou na záchranu pacientov s veľmi vážnym poškodením dýchacieho systému je zatiaľ len transplantácia pľúc. 

Súvisiace články

Najčítanejšie