Jasno
24°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
So Satinským nás bavil svet. Sám veľmi trpel
Zdielať na

So Satinským nás bavil svet. Sám veľmi trpel

Zdroj: Facebook

Dnes sa narodil dramatik, prozaik, fejtonista a herec Július Satinský. Spolu s Milanom Lasicom bol zakladateľom modernej slovenskej humoristiky. Nezabudnuteľný Julo by oslavoval 77. narodeniny. Hoci okolo seba roky rozdával radosť, sám v sebe niesol veľkú bolesť.

Július Satinský, ikona slovenského humoru, by sa dnes dožil 77 rokov. Jeho život ale ukončila zákerný rakovina hrubého čreva. Zomrel 29. decembra 2002 vo veku 61 rokov.

Milovali ho nielen Slováci, ale aj Česi. Začínal v štúdiách ako dramaturg v Československej televízii Bratislava a potom začal spolupracovať s Milanom Lasicom. Vystupovali s vlastným programom Tatra revue. Ich humor si ľudia okamžite zamilovali. 

Satinský si divákov získal vo viacerých filmoch ako napríklad Traja veteráni, Vesničko má středisková, Kruté radosti či nezabudnuteľná rodinná komédia S tebou mě baví svět. 

Úspechy na pracovnom poli ale vyvažovalo nešťastie v súkromí. Herec žil dvadsať rokov s baletkou Olgou Lajdovou.

Tá tragicky zahynula v Karibiku a Satinský sa s jej predčasným odchodom nikdy nevyrovnal. Situácia bola o to horšia, že sa nemohol zúčastniť ani na pohrebe. 

V roku 1985 sa oženil s psychiatričkou Vierou, s ktorou mal dve deti, dcéru Luciu a syna Jána. Ďalšia dcéra sa narodila iba niekoľko mesiacov po ich svadbe.

Satinský mimomanželský vzťah tajil. O jeho existencii sa všetci dozvedeli až po jeho smrti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie