Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Schwarzenegger pil ako dieťa vodu z fontány, dnes je nesmrteľný
Zdielať na

Schwarzenegger pil ako dieťa vodu z fontány, dnes je nesmrteľný

Archívna reportáž

Hollywoodska ikona Arnold Schwarzenegger oslavuje 71 rokov. Kulturista, herec a politik si toho preskákal naozaj veľa. Rodák z Rakúška však dokázal nemožné a stal sa nesmrteľným.

Začiatky hereckej legendy neboli práve najľahšie. Arnie sa narodil v roku 1947 do chudobnej rakúskej rodiny. Nemali elektrinu a pre vodu museli dochádzať do fontány. 

​Arnold sa odmalička venoval športu. Začal s futbalom, ale jeho najväčšou láskou sa stala kulturistika. V roku 1961 ho začal trénovať majster Rakúska, Kurt Marhulek. 

O pár rokov neskôr vstúpil Arnie do armády, kde slúžil ako tankista. Dostal ponuku zúčastniť sa kulturistickej súťaže v Stuttgarte. Jednotku opustil bez povolenia, ale titul získal. Stal sa juniorským majstrom Európy. 

Po návrate do tábora si odpykal týždenný trest. Po ňom mu armáda zriadila posilovňu, aby sa mohol vášni naplno venovať. Od tých čias vyhrával jednu súťaž za druhou. 

V roku 1975 mal na konte šesť majstrovských titulov. Krátko na to opustil aktívne súťaženie a začal sa naplno venovať ďalšej vášni - herectvu. 

V roku 1982 hviezdil vo filme Barbar Conan a v tom istom roku si strihol hlavnú úlohu aj v kultovom filme Terminátor. 

Snímka Komando z neho urobila prvotriednu hollywoodsku hviezdu. 

Od akčného žánru si dal načas pokoj a začal sa venovať komédiám. Dvojičky či Policajt zo škôlky zarobili viac ako 200 miliónov dolárov. 

Arnold roky kraľoval na hollywoodskom tróne. 

Ako to už vo filmovom biznise býva, aj on začal postupne chradnúť. Dal sa preto na politickú dráhu. Tú hereckú ukončil v roku 2003. Stal sa guvernérom štátu Kalifornia a v tejto funkcii zotrval do roku 2011. 

V tom istom roku prišiel šok, keď jeho domáca oznámila, že má s Arnoldom dieťa. Hviezda sa k nevere priznala a jeho manželka Maria Shiver od neho odišla. 

V roku 2013 sa k herectvu vrátil, nakrútil film Escape Plan. Nakrútil aj film Konečná a špekuluje sa, že zase skončí pod taktovkou Jamesa Camerona v pokračovaní filmu Avatar.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie