Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Košice ožijú svetovým filmovým umením
Zdielať na

Košice ožijú svetovým filmovým umením

Na 26. ročníku Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 15. do 23. júna v Košiciach, rozdajú i tentoraz ocenenia za prínos v oblasti hereckého umenia a kinematografie.

Cenu Prezidenta Art Film Fest si preberie autor hraných a dokumentárnych filmov, zakladateľ nezávislej filmovej a televíznej spoločnosti Febio a festivalu Febiofest Fero Fenič.

Režisér zároveň vo vlastnej sekcii predstaví výber svojich diel a ďalšie snímky, ktoré ho počas života výrazne zasiahli.

"Chceme pokračovať v tradícii uviesť každý rok v programe nejakú významnú osobnosť, ktorá pochádza z východného Slovenska. A keď pán Fenič potvrdil, že vytvorí pre nás kolekciu filmov pre divákov, tak sme logicky prišli k rozhodnutiu, že je to aj vynikajúci kandidát na Cenu Prezidenta festivalu," povedal programový a umelecký riaditeľ festivalu Peter Nágel.

Výrazný prínos v oblasti kinematografie si Art Film Fest pripomína každoročne cenou Zlatá kamera. Tento rok ju získa dvojica tvorcov, poľská režisérka Agnieszka Holland a ruský režisér Alexej German ml.

"Agnieszka Holland bola už dvakrát nominovaná na Oscara a získala Zlatý glóbus, no my sme ju paradoxne doteraz nejakým spôsobom prehliadali. Tento rok bude mať už 70 rokov, tak by sme chceli tento dlh vyrovnať. A druhým laureátom Zlatej kamery bude Alexej German. Dnes sa v súvislosti s ruskou kinematografiou skloňujú tri mená - Andrej Zvjagincev, Kirill Serebrennikov a Alexej German. German je naozaj vychytený režisér, ktorého filmy sa svetovo premiérujú v Benátkach, Cannes aj v Berlíne," poznamenal Nágel.

Za výnimočné herecké výkony si organizátori festivalu uctia tentoraz dve herečky, Zuzanu Mauréry a Ivanu Chýlkovú.

"Tento rok sa tak jemne pohrávame so ženským elementom ako takým leitmotívom tohto ročníka festivalu, preto sme si oceneniami chceli uctiť aj dve významné herečky," vysvetlil programový riaditeľ podujatia.

Ženský motív sa napokon premietne aj do celého záverečného ceremoniálu festivalu, uzavrie ho totiž film Whitney (2018).

"Zase to pre nás ten osud veľmi priaznivo zariadil. Filmovou rozlúčkou tohto ročníka festivalu bude film Whitney. Pôjde po Cannes o druhé verejné premietanie filmu, ktorý je poctou legendárnej speváčke Whitney Houston," uviedol Nágel.

Okrem spomínanej novinky si budú môcť návštevníci a návštevníčky festivalu tento rok pozrieť ďalších vyše dvesto celovečerných aj krátkometrážnych filmov rozdelených do sekcií ako Be2Can starter, Fero Fenič pozýva, American Indies, Prísľuby z východu, Nočná prehliadka, sekcia Láska a anarchia či Prezidentov výber, v ktorej prinesie prezident festivalu Milan Lasica divákom a diváčkam výber svojich obľúbených muzikálov.

Nosnou pre tento ročník bude špeciálna sekcia 100 rokov vzájomnosti (100 SK/CZ), ktorú zostavila historička Eva Filová. Diváci a diváčky v nej budú mať možnosť vidieť vybrané snímky, ktoré pripomenú kľúčové osobnosti a výrazné udalosti v histórii oboch krajín.

Súvisiace články

Najčítanejšie