Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Princ Harry sa žení
Zdielať na

Princ Harry sa žení

Deň D je tu! Mladší syn zosnulej princeznej Diany a princa Charlesa si o 13:00 nášho času vezme za ženu americkú herečku Meghan Markle. Sledujte celý obrad NAŽIVO.

Kráľovná Alžbeta II. dala princovi Harrymu pred jeho dnešným sobášom tituly vojvoda zo Sussexu, gróf z Dumbartonu a barón Kilkeel. Po uzavretí manželstva sa tak aj jeho manželka, americká herečka Meghan Markle, stane vojvodkyňou zo Sussexu. Ďalšie dva tituly bude Harry používať v Škótsku a Severnom Írsku.

V uliciach Windsoru čakajú na sobáš mladého páru tisícky ľudí. Mnohí z nich pritom s cieľom zabezpečiť si najlepšie miesta, strávili v uliciach aj noc. Ďalšie milióny ľudí na celom svete budú svadbu sledovať v televízii.

Takto vyzerá miesto, kde sa princ a herečka zoberú:

Tridsaťtriročný syn princa Charlesa a zosnulej princeznej Diany a o tri roky staršia rodáčka z Los Angeles tvoria pár od roku 2016. Zasnúbili sa v novembri, pričom šťastnú novinku oznámili zástupcovia Clarence House, oficiálneho sídla Harryho otca. Harry dal Meghan zlatý snubný prsteň s tromi diamantmi, ktorý sám navrhol. Dva zo spomínaných diamantov svojho času patrili princovej matke. Herečka pred sobášom prijala krst aj konfirmáciu anglikánskej cirkvi.

​Harry bude po dnešnej svadbe s Meghan markle nosiť svadobnú obrúčku, čo nie všetci kráľovskí ženíchovia robia. Keď sa oženil princ William, rozhodol sa ísť v šľapajách svojho dedka a strýka a prsteň nenosiť.

Kráľovské nevesty mávajú obrúčky zo zlata pochádzajúceho z dolu v severnom Walese. Očakáva sa, že Meghan Markle bude toúto tradíciu nasledovať. Počas svadobného obradu v kaplnke St. George´s na hrade Windsor si ženích a nevesta prstene vymenia.

​Najskôr navlečie Harry prsteň Meghan, následne tak urobí ona. Obaja budú medzitým pokračovať v odriekavaní svojho sľubu. Očakáva sa, že americká herečka rovnako ako princezná Diana a Kate Middleton vynechá slová o to, že sa "zaväzuje k poslušnosti" svojmu nastávajúcemu.

Novomanželia sa bezprostredne po sobáši nevydajú na svadobnú cestu, krátko po slávnosti ich už totiž čakajú prvé povinnosti. Dvojica sa 22. mája zúčastní na záhradnej párty v Buckinghamskom paláci pri príležitosti očakávaných 70. narodenín princa Charlesa. Manželia budú po svadbe bývať v Nottingham Cottage v Kensingtonskom paláci.

Súvisiace články

Najčítanejšie