Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zomrel známy český herec, hviezdil v kultovom seriáli
Zdielať na

Zomrel známy český herec, hviezdil v kultovom seriáli

Na večný odpočinok sa v piatok pobral nezabudnuteľný český herec, ktorý zahviezdil aj v nezabudnuteľnom seriáli ,Tridsať prípadov majora Zemana. Zabila ho rakovina. O smutnej udalosti informoval verejnosť jeho syn.

Herec Zdeněk Braunschläger (†85) sa narodil v Boskoviciach. Už ako dieťa sa rozhodol pre herecké povolanie, preto nebolo žiadnym prekvapením, keď pokračoval v štúdiách na JAMU v Brne.

Jeho prvými hereckými doskami bolo brnenské divadlo Divadle bratří Mrštíků (1955-1960). Neskôr prešiel do Prahy, kde hral v legendárnom Semafore a následne účinkoval v experimentálnom zájazdovom súbore Maringotka (1964-1965), v Československom súbore piesni a tancov (1965-1971) a v Činohernom klube (1971-1973).

Okrem divadla miloval aj film a svoju prvú filmovú rolu (Větrná hora) dostal hneď po dokončení štúdia na hereckom konzeratóriu v roku 1955.

Odvtedy predviedol svoje herecké umenie v množstve filmov a seriálov Pane, vy jste vdova!, Což takhle dát si špenát?, Chalupáři.

Najväčšiu slávu mu však priniesol už spomínaný seriál Tridsať prípadov majora Zemana, kde si zahral nielen inžiniera Hrubého, ale taxikára a zlodeja Šolca. Od roku 1980 žil v Nemecku, kde emigroval. Po návrate do rodného Česka sa pripomenul rolou farára v dráme Habermannův mlýn.

Posledný rok a pol bol v dôsledku prekovanej mŕtvice pripútaný na lôžko a akoby toho nebolo málo, bola mu diagnostikovaná i rakovina. Napriek svojmu nepriaznivému stavu neklesal na duchu a statočne bojoval až do svojho konca. Jeho syn veril, že sa z toho dostane.

Na sociálnej sieti zverejnil aj dojímavý odkaz. "Svoju chorobu bral ako hrdina. Nikdy sa nesťažoval, že ho niečo bolí..." napísal.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie