Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kráľovná sa vyfotila s korunovačnou korunou, mala ju na hlave iba raz
Zdielať na

Kráľovná sa vyfotila s korunovačnou korunou, mala ju na hlave iba raz

Tento rok v lete uplynie 65 rokov od korunovácie britskej panovníčky. Alžbeta II. (91) sa pri tej príležitosti nechala vyfotiť s korunou svätého Edwarda. Tú mala na hlave iba raz v živote a to počas svojej korunovácie.

Kráľovná prehovorila o svojej korunovácii pre dokument, ktorý odvysielala britská televízna stanica BBC.

Bola svedkom dvoch korunovácií. Prvú zažila ako jedenásťročná, keď na trón v roku 1937 zasadol jej otec, kráľ George VI. 

Koruna svätého Edwarda pochádza zo 17. storočia. Kráľovná ju nikdy nenosí. Už hneď po korunovácii pred odchodom z Westminsterského opátstva ju vymenila za Štátnu korunu britského impéria. 

Tú vyrobili pre korunováciu kráľovnej Viktórie v roku 1837. 

Obe koruny majú rozdielne zdobenie i kríže na svojom vrchole. Korunu svätého Edwarda zdobí 444 drahokamov a polodrahokamov. Pruhy a horná časť koruny sú zdobené zlatými korálkami a dielikmi osadenými drahokamami.

Pozrite si krátky zostrih z dokumentu:

Alžbeta II. je najdlhšie vládnucou britskou panovníčkou. V septembri 2015 prekonala rekord svojej prababičky Viktórie. Na tróne je neuveriteľných 65 rokov.

"Dlhý život prejde nevyhnuteľne niekoľkými míľnikmi. Ten môj nie je žiadnou výnimkou. Ďakujem vám všetkým za dojemné správy plné ohromnej vľúdnosti," uviedla panovníčka pred dvoma rokmi.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie