Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zomrel Vladimír Brabec, nezabudnuteľný major Zeman
Zdielať na

Zomrel Vladimír Brabec, nezabudnuteľný major Zeman

PRAHA / Vo veku 83 rokov zomrel v piatok večer herec a dabér Vladimír Zeman. Popularitu mu priniesla v 70. rokoch rola majora Zemana v normalizačnom seriáli. Vo filme a v divadle stvárnil za svoj život desiatky rolí. Rád sa venoval aj dabingu, za ktorý obdržal cenu Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo. O úmrtí informovala Brabcova vnučka Léna Brauner.

Brabec zomrel v piatok v podvečer v sanatóriu Na Pleši. "Zomrel na starobu v rodinnom kruhu," uviedla vnučka. 

Najpopulárnejšou a zároveň osudovou pre neho bola titulná úloha v kontroverznom ideologicky exponovanom normalizačnom seriáli 30 prípadov majora Zemana z prvej polovice 70. rokov, ktorý falšoval dejiny a manipuloval s udalosťami. Dodnes sa vysiela, má odporcov, ale aj svoj fanklub a účinkovalo v ňom množstvo popredných hercov. 

Vladimír Brabec sa narodil 15. mája 1934 a od detstva mal blízko k divadlu. Pôsobil v Mostě a od roku 1959 v Národnom divadle. Na voľnej nohe bol viac ako 20 rokov. Úspechy mal napríklad vo svojej "ďalšej kariére" v Hudobnom divadle Karlín v muzikáloch My Fair Lady, Niekto to rád horúce, či Anjel s diablom v tele. 

Brabec sa tiež rád venoval dabingu. Svojim hlasom doplnil výkony Marcella Mastroianiho, Seana Conneryho, Jacka Lemmona, Gregoryho Pecka, Marlonda Branda či Anthonyho Hopkinsa.

Súvisiace články

Najčítanejšie