Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ako sa z učiteľky v škôlke stala princezná
Zdielať na

Ako sa z učiteľky v škôlke stala princezná

Diana Francis Spencer, princezná z Walesu, prvá manželka následníka britského trónu sa do histórie nezmazateľne zapísala. Jej mladý život ukončila tragická dopravná nehoda. Od tohto mystického momentu finále posledného dejstva shakespearovskej tragédie dvadsiateho storočia uplynulo dvadsať rokov.

​Nesmierna popularita Lady Di nebola daná iba svadbou s princom Charlesom. Lásku verejnosti, a fakt, že na jej pohrebe trúchlili tri milióny ľudí a poslednú rozlúčku sledovali dve a pol miliardy divákov v 180 štátoch, vyprovokoval príbeh psychicky krehkej urodzenej ženy. V šestnástich rokoch ukončila vo Švajčiarsku súkromnú internátnu školu s biednym prospechom. Chcela byť tanečníčkou, amatérsky spievala a v materskej škole učila deti.

Dokonalá a naivná zároveň

Pre svet začala byť zaujímavá v devätnástich rokoch ako snúbenica korunného princa Britského kráľovstva. Charlesa poznala Diana od detstva, občas sa s ním a jeho bratmi hrala. Na rozdiel od vtedajšej Charlesovej osudovej milenky Camilly, bola pre kráľovskú rodinu správnou partiou nevinnej, ku kráľovnej vzhliadajúcej dievčiny, ktorá bola členkou anglikánskej cirkvi. Skrátka ideálna nevesta.

Učiteľka materskej školy na žiadosť o ruku kývla. Ťažko povedať, či o pomere svojho snúbenca s Camillou vedela. Ich záujmy boli odjakživa odlišné. On miloval kone, záhradu, vidiek, britskú tradíciu. Ona tanec, módu a svet popu. 

Chcela byť dokonalá a vo svojom veku bola právom naivná. Jej chatrné sebavedomie mohlo iba ťažko čeliť svokre Alžbete II. Boj o miesto na slnku sprevádzala bulímia, mentálna anorexia, depresia a vzdor. Úlohu manželky si plnila po svojom, ale poctivo. Necelý rok po svadbe sa narodil princ William. Dva roky po ňom prišiel na svet Harry, o ktorom sa dodnes špekuluje, že je synom inštruktora jazdy na koni Jamesa Hewitta, s ktorým mala Diana románik.

Ikona aj po smrti

​Charles stále utekal ku Camille, Diana hľadala útechu v náručí iných mužov. Ilúzia šťastnej rodiny sa začala pomaly rozpadať. Jedenásť rokov po svadbe bol okolnosťami vtedajší predseda vlády John Major donútený oznámiť parlamentu, že Diana a Charles žijú oddelene. Štyri roky po tom sa rozviedli.

William a Harry zostali u otca v starostlivosti kráľovskej rodiny. Rozvod Diane na popularite ale rozhodne neubral. Skôr naopak. Pre ľud stále zostáva empatickou ženou, ktorá už ako nevesta dostala svet do kolien svojím plachým, kradmým úsmevom. Prevalcovala aj samotnú kráľovnú Alžbetu II. 

​Nestihli sa vziať

Diana síce vypadla z hry, ale jej život zostal verejným majetkom. Viac sa zamerala na charitu, bojovala proti AIDS, či pozostatkom vojnových nášľapných mín. Zároveň neprestala byť ikonou modelov Olympu módy. 

Bola naďalej vzornou matkou a hľadala šťastie v náručí mnohých mužov. Lásky od davu sa jej dostávalo množstvo, zostalo tomu tak aj po jej smrti. V súkromí to ale bolo o čosi horšie. 

V roku 1997 vyšla na verejnosť informácia o jej vzťahu s moslimom, arabským miliardárom Dodim Al-Fayedom. Údajne sa dvojica chcela vziať. Dňa 31. augusta chcel zamilovaný pár utiecť z parížskeho hotela Ritz paparazzom. Koniec príbehu už pozná každý. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie