Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Arnold Schwarzenegger oslavuje sedemdesiatku
Zdielať na

Arnold Schwarzenegger oslavuje sedemdesiatku

Archívne video

Kulturista, herec, politik. Hollywoodska legenda Arnold Schwarzenegger toho za svoj život stihol mimoriadne veľa. Cez víkend oslávil 70 rokov.

Začiatky hereckej legendy neboli vôbec jednoduché. Narodil sa v roku 1947 v chudobnej rakúskej rodine. Nemali elektrinu a pre vodu museli dochádzať do neďalekej fontány. Odmalička sa už ale venoval športu. Začal s futbalom, pričuchol k atletike, ale jeho najväčšou láskou sa stala kulturistika. 

Barbar Arnie

V roku 1961 ho začal trénovať Kurt Marhulek, bývalý majster Rakúska. O pár rokov neskôr sa Arnold zapísal do armády, kde slúžil ako tankista. Dostal ponuku zúčastniť sa kulturistickej súťaže v Stuttgarte. Bol ale na vojne, a tak nemohol. Opustil jednotku bez povolenia, súťaž vyhral, ale musel si odpykať týždenný trest. Armáda pre neho zriadila posilňovňu, kde sa začal naplno venovať svojmu snu. 

Od tých čias vyhrával jednu súťaž za druhou. V roku 1975 mal za sebou už šesť titulov majstra Olympie. Krátko na to odišiel z aktívnej súťaže a začal sa venovať herectvu. V roku 1982 hviezdil vo filme Barbar Conan. V tom istom roku zažiaril aj v Terminátorovi. ​

Herec verzus politik

Arnold nakrútil niekoľko akčných trhákov, až sa dostal k Predátorovi, k jednému z najlepších filmov. Po tom sa začal venovať komédiám. V roku 1990 absolútne ovládol Hollywood. 

V roku 2003 zakončil svoju filmovú kariéru a začal sa aktívne venovať politike. V októbri toho istého roku sa stal guvernérom štátu Kalifornia. Vo funkcii zotrval do roku 2011. 

​Ani jemu sa ale nevyhol poriadny škandál. Dovtedy usporiadaný otec rodiny musel svojej manželke vysvetľovať dieťa s ich chyžnou. Arnie sa priznal a Maria Shiver od neho odišla. 

V roku 2013 sa naplno vrátil k herectvu. Nakrútil film Escape Plan, kde si zahral po boku Sylvestera Stallona. 

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie