Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
ROZHOVOR s režisérom Petrom Bebjakom: Do Čiary sme dali všetko
Zdielať na

ROZHOVOR s režisérom Petrom Bebjakom: Do Čiary sme dali všetko

V Bratislave uviedli v stredu večer v slávnostnej premiére za prítomnosti hereckých predstaviteľov a tvorcov nový slovensko-česko-ukrajinský triler Čiara režiséra Petra Bebjaka. Snímka, ktorú po prvý raz predstavili na filmovom festivale v Karlových Varoch, sa sústredí na pašerákov cigariet a vykresľuje obavy z budúcnosti ich biznisu po vstupe do Schengenu.

"V Karlových Varoch bol film veľmi pozitívne prijatý, tak domáce publikum je predsa len trošku inak nastavené a vychádza z iných kontextov," povedal režisér Peter Bebjak.

V hlavnej úlohe sa vo filme predstavil Tomáš Maštalír. Adam Krajňák, ktorého stvárnil, je otcom rodiny a hlavou kriminálnej skupiny pašujúcej cigarety cez slovensko-ukrajinskú hranicu. V kruhu svojich najbližších Krajňák zohráva rolu starostlivého dôverníka, ale aj zásadového a nekompromisného vodcu, ktorému nechýba temperament.

Bebjak je s Maštalírovým uchopením postavy spokojný. "Ja si myslím, že Tomášov výkon je tak špecifický a tak zaujímavý! Dokázal nejakým spôsobom zahrať aj toho chlapa, ktorý to tam musí mať pod patronátom, toho veľkého bossa, hrubú silu a oproti tomu dal najavo aj takú tú jemnosť a zraniteľnosť a nutnosť nejakej ochrany svojich blízkych. Medzi týmito dvomi polohami je veľká škála rôznych emócii, ktorú Tomáš absolútne bravúrne zvládol," poznamenal režisér. 

​Snímku nakrúcali na štyridsiatich miestach nielen na Slovensku, ale aj na Ukrajine, v Česku, Maďarsku či Poľsku. Celý proces tvorby trval približne štyri roky. Desať verzií scenára, niekoľko desiatok verzií scénosledu, približne 150-stranový zber materiálu.

V trileri Čiara sa strieda napätie, humor i láska. "A to sú práve emócie, ktoré by mohli prilákať divákov do kín. Okrem toho je to film, ktorý bol ocenený v rámci festivalu a je to film, ktorý sme robili s láskou. Ja dúfam, že je to na našej práci aj vidieť," dodal Bebjak.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie