Zatiahnuté
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Vo veku 81 rokov zomrel režisér John G. Avildsen, za Rockyho si odniesol Oscara
Zdielať na

Vo veku 81 rokov zomrel režisér John G. Avildsen, za Rockyho si odniesol Oscara

LOS ANGELES / Vo veku 81 rokov zomrel filmový režisér John G. Avildsen. Medzi jeho najznámejšie diela patrí Rocky, za ktorého si odniesol Oscara za najlepšiu réžiu, či tri prvé filmy Karatel Kid. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na správy amerických médií. Avildsen mal rakovinu pankreasu, povedal denníku Los Angeles Times jeho syn Anthony.

Film Rocky sa Sylvestrom Stalloneom o boxerovi natočil Avildsen v roku 1976. Film sa stal prekvapivým hitom a bol nominovaný na desať Oscarov. Je tak jeho najúspešnejším dielom.


Na Oscara bol Avildsen nominovaný ešte raz, a to v roku 1983 za dokumentárny krátkometrážny film Traveling Hopefully. Nomináciu však nepremenil.

Avildsen si vytvoril povesť režiséra filmov o zabitých alebo neúspešných, z ktorých sa nejakým spôsobom stanú víťazi. Medzi jeho ďalšie filmy patrí kritikou uznávané dráma Joe sa Susan Sarandonovú a Petrom Boyl, Zachráňte tigra, ktorý priniesol Jack Lemmon Oscara za mužský herecký výkon, Záhadný vzorec s Marlonom Brandom či 8 sekúnd s Lukom Perrym.

Súvisiace články

Najčítanejšie