Polojasno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Festival Art Film otvoril v Košiciach svoje brány
Zdielať na

Festival Art Film otvoril v Košiciach svoje brány

V piatok v Košiciach odštartoval 25. ročník filmového festivalu Art Film Fest. Podujatie otvoril úvodný ceremoniál, počas ktorého sa odovzdávali ocenenia významným osobnostiam filmovej scény.

Cenu prezidenta Art Film Festu Košice Milana Lasicu získal prezident festivalu Karlove Vary a český herec Jiří Bartoška. Verejnosť mohla charizmatického rodáka z Děčína vidieť o 19:30 na červenom koberci pred košickou Kunsthalle, v ktorej sa uskutočnilo slávnostné otvorenie festivalu.

V sobotu o 18:00 sa Bartoška stretne s fanúšikmi pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici v Košiciach.Okrem neho sa po červenom koberci prejdú i ďalšie známe osobnosti a hostia. Zavíta naň aj čerstvá jubilantka, slovenská herečka Mária Kráľovičová.

Premietanie pre deti ako novinka

Účasť na Art Film Feste potvrdila aj slovenská herečka žijúca v Taliansku Barbora Bobulová, ktorá v roku 2013 získala na AFF cenu Hercova misia. Tentoraz príde aj ako hostka k filmom Čisté srdcia a Po vojne, v ktorých si zahrala tento rok. Obidva mali svetovú premiéru na festivale v Cannes a sú aj v hlavnej súťaži Art Film Festu.

Diváci budú mať počas celého trvania festivalu na výber viac ako 170 filmov rôznych žánrov. Väčšinu z nich pritom uvidia v slovenskej premiére. V programe nebudú chýbať ani snímky, ktoré len nedávno bodovali na festivale v Cannes, ale aj filmy slovenských tvorcov.

​Novinkou tohto ročníka bude popoludňajšie premietanie pre deti. Organizátori sa zároveň po prvý raz rozhodli aj pre stanové mestečko priamo v centre Košíc a špeciálnu železničnú dopravu v podobe kinovozňa, v ktorom budú na trase Bratislava - Košice a späť premietať po celý čas filmy.

Vášáryová medzi ocenenými

Po osvedčenom modeli z minuloročnej spolupráce medzi Film Europe Media Company a organizátormi Art Film Festu v Košiciach do programu festivalu už po druhý raz zaradili tiež sekciu Be2Can Starter, ktorá prinesie deväť filmov z troch najprestížnejších filmových festivalov na svete - MFF Benátky, Berlinale a festivalu v Cannes.

Cenu Hercova misia si počas festivalu prevezmú český herec Ondřej Vetchý a slovenská herečka, dnes politička Magda Vášáryová. Zlatá kamera zas poputuje do rúk režisérov Dušana Trančíka a Jana Hřebejka.

Súvisiace články

Najčítanejšie