Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Som posledný žijúci dinosaurus, vtipkuje Marína Kráľovičová. Dnes oslavuje 90 rokov!
Zdielať na

Som posledný žijúci dinosaurus, vtipkuje Marína Kráľovičová. Dnes oslavuje 90 rokov!

Archívne video

Ikona slovenského divadla Marína Kráľovičová sa dnes dožíva významného životného jubilea - 90 rokov. Stále srší humorom a životným optimizmom. Sama o sebe so zveličením rada vyhlasuje, že je posledný žijúci dinosaurus.

"Mária Kráľovičová oslávi v roku 2017 hneď dve jubileá. Jedno osobné a jedno pracovné. V neuveriteľnej kondícii a aktivite oslávi 7. júna 90 rokov a súčasne 70 rokov pôsobenia v Slovenskom národnom divadle,“ pripomenul manažér Divadelného ústavu Dušan Poliščák. 

Mária Kráľovičová vstúpila na dosky SND pred vyše 70 rokmi. Dva týždne po skončení 2. svetovej vojny sa v historickej budove SND konal konkurz. Mladá dievčina z Čárov očarila Andreja Bagara a začala svoju profesionálnu kariéru.

https://www.instagram.com/p/BD6d11wRpF_/?tagged=mariakralovicova

Z tých vyše siedmich desaťročí len dva roky krátko na začiatku pôsobila v divadle v Martine. "Patrí do slnečnej generácie hercov. Bola Oféliou, Júliou, svätou Janou, stvárnila Čechovove hrdinky i Marylin Monroe, dievča z dediny na Záhorí bolo na javisku kráľovnou, intelektuálkou, ale aj ženou z fabriky. Osudom sa jej stala Sládkovičova Marína, ale aj Manon - anjel i diabol. Skvelá herečka a recitátorka hovorí, že prežila šťastný život tak, ako si ho vysnívala,“ napísalo Národné divadlo k jubileu herečky.

https://www.instagram.com/p/8JTydQPsS8/?tagged=mariakralovicova

Marína Kráľovičová stále hrá. Nedávno napríklad v hre Oscarom oceneného Ronalda Harwooda Kvarteto - o bohatstve sveta ľudí, ktorí možno majú produktívny vek za sebou, ale túžba žiť a vôľa niečo urobiť im nechýba, uviedlo ďalej SND a dodalo, že priaznivci Kráľovičovej umenia ju v aktuálnej sezóne môžu vidieť aj v hre Ivana Stodolu Bačova žena alebo v pôvodnej hre Valerie Schulczovej a Romana Olekšáka Leni.

Súvisiace články

Najčítanejšie