Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zomrela Helena Štáchová, hlas Máničky a Lízy Simpsonovej
Zdielať na

Zomrela Helena Štáchová, hlas Máničky a Lízy Simpsonovej

PRAHA / Vo veku 72 rokov zomrela bábkarka, scenáristka, režisérka, dabérka a od roku 1996 riaditeľka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová. Hlas prepožičala Máničke, ale aj Líze zo seriálu Simpsonovci.

Štáchová sa narodila 18. novembra 1944, do Divadla S + H nastúpila ako elévka. Po roku odišla študovať na Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení a po jej absolvovaní sa v roku 1966 stala členkou tejto obľúbenej bábkovej scény. V nasledujúcom roku prevzala od Boženy Welekovej interpretáciu jednej z hlavných postáv divadla - Mánička. A stala sa tak jej treťou adoptívnou mamičkou.

Po smrti Miloša Kirschnera v roku 1996 bola vymenovaná do funkcie riaditeľky divadla. V roku 2008 vyhrala osemročný súdny spor o práva na obe postavy Spejbla a Hurvínka, čím tejto scéne zabezpečila ďalšiu existenciu. V roku 2013 pre divadlo prevzala cenu Thálie. Za svoju činnosť získala toho roku Zlatý vavrínový poriadok Hospodárskej komory.

Keď sa potom neskôr mala rozhodnúť medzi živou myškou a látkovou hračkou Hurvínka, vyhral to Hurvínek na celej čiare. A ako sa ukázalo, tak nielen pre ten okamih. A tak sa stalo, že kým zakladateľ divadla Skupa s Hurvínka pobudol 30 rokov a Miloš Kirschner 44 rokov, tak ona to dotiahla na neuveriteľných 50 rokov. "A za nič by som tú našu spoločnú cestu nevymenila," dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie