Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Seriál 1890. Takto maskovali radiátory
Zdielať na

Seriál 1890. Takto maskovali radiátory

BETLIAR / Prvú časť historického kriminálneho seriálu 1890 televízia JOJ odvysielala minulý týždeň v nedeľu. Zdá sa, že mnohí diváci ho sledujú veľmi pozorne a všímajú si detaily. Pozastavovali sa totiž nad tým, ako je možné, že gróf Henryk Wisniewski mohol už v 19. storočí relaxovať pri zapnutej elektrickej lampe, že mu kuchárky chystali na honosný stôl exotické ovocie. Ale aj to, že na záberoch boli viditeľné radiátory a moderne upravené okolie historického kaštieľa.

Už názov seriálu prezrádza, že dej sa odohráva v 19. storočí. A hoci ide o históriu, moderné prvky v Betliari poznali už vtedy. "My hráme rok 1890, to nie je stredovek, takže to nie je až taká dávna minulosť, to je približne 130 rokov späť," opisuje herec Ján Koleník. "Ústredné kúrenie nebola žiadna novinka v tej dobe," vysvetľuje Július Barczi, riaditeľ SNM Múzeum Betliar. 

V kaštieli sa zachoval aj pôvodný kotol a hoci sú radiátory, ktoré uvidíte aj v seriáli zdobené, maskované boli mosadznými mriežkami. Spolu s ústredným kúrením zaviedli v Betliari aj elektriku. Elektrické vedenia však boli na stenách zvonku, okolo nábytku, či pecí. Ničím výnimočným nebolo ani exotické ovocie, korenie, či stromy. "Exotické ovocie bolo intaktnou súčasťou života aristorkracie, a to už z čias Mateja Korvína," dodáva Július Barczi.

Súvisiace články

Najčítanejšie