Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Nový prírastok medzi jojkárskymi mamičkami! Na svete je malý Teo
Zdielať na

Nový prírastok medzi jojkárskymi mamičkami! Na svete je malý Teo

BRATISLAVA / Má iba 7 dní, no zmenil denný rozvrh jednej z redaktoriek TV JOJ na nepoznanie. Márii Ölvedyovej sa totiž narodil druhý synček. Na jej príklade však lekári ilustrujú aj to, že aj žena po cisárskom reze môže bezpečne porodiť ďalšie dieťa prirodzenou cestou, samozrejme pokiaľ nepretrvávajú indikácie. V Bratislave dokonca počet cisárskych rezov v minulom roku klesol o 2,5 percenta, a v Univerzitnej nemocnici v bratislavskom Ružinove dokonca o 4 percentá.

Teodor prišiel na svet prirodzenou cestou v piatok v noci o 03:33, skutočne rekordne rýchlo. Máriin prvý pôrod skončil pre komplikácie cisárskym rezom, o to viac túžila druhýkrát rodiť prirodzene. Pri pohľade na štatistiky a obvyklý prístup v slovenských pôrodniciach, to však vôbec nebolo isté. Zväčša u nás stále platí "jeden cisársky, navždy cisársky", hoci v zahraničí to vôbec nie je automatické a bežne sa aj po cisárskom reze rodí prirodzene.

Svetová zdravotnícka organizácia stanovila akceptovateľné percento cisárskych rezov na zhruba 15 percent, no u nás je to až 27 percent. Ak na to nie sú zdravotné indikácie a mamička si verí, nie je dôvod na opakovanú sekciu. "Ten druhý som veľmi chcela rodiť prirodzene a našťastie som našla skvelého pána doktora, ktorý mi dal tú dôveru, a ja jemu, že sa nám to podarilo," hovorí šťastná mamička Mária. Porodiť prirodzene je však dôležité nielen pre mamičku, ale predovšetkým pre dieťa. "Zistilo sa, že deti, ktoré sa rodia plánovaným cisárskym rezom, ktoré neprejdú pôrodným dejom, majú o 20 percent vyššie riziko atopických ochorení a astmy, vyššie riziko cukrovky a obezity, ale čo je závažné, majú o 66 percent vyššie riziko leukémie," hovorí o najnovších vedeckých zisteniach docent Jozef Záhumenský, prednosta II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky LF UK UNB. Samozrejme, sú prípady, keď skutočne iná cesta, ako cisársky rez, nie je.

Malému Teuškovi želáme veľa zdravia a krásny život.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie